Što smijete, a što ne na plažama pod koncesijom

Vijesti 26. srp 201708:02 > 08:06
Slavko Midzor/PIXSELL

Sve je više građana koji se, pogotovo na društvenim mrežama, žale na tretman na plažama pod koncesijom. Uvjetuje se korištenje ležaljki, na nekima se zabranjuje unošenje hrane i pića, korištenje određenih dijelova plaža i slično.

Na ulazima na neke dubrovačke plaže zabrane: Kažu zabranjeno je unositi hranu, piće i staklene boce… No koncesionar nema pravo ni na kakav način ograničiti građane koji dolaze na plažu, pogotovo ne zabranom unošenja hrane i pića, piše Dnevnik.hr. ”Niti jednim koncesijskim ugovorom nije definirana mogućnost da nekome zabranjuje nešto. Neovisno o tome koncesionar se dužan pridržavati pravilnika i svih drugih mjera sigurnosti, jedno od tih zbilja mogu predstavljati boce, ali ugovorom nije dozvoljeno zagrađivati bilo koga, ali naravno uvijek apeliramo na međusobnu kulturu kako i naši korisnici recimo ne bi takvu hranu koristili na tim stolovima, nego na mjestima prikladnima za to”, rekao je Ivo Klaić, županijski pročelnik za pomorstvo.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 26 plaža je pod koncesijom otvornog tipa i dostupne su svima pod jednakim uvjetima. Zatvorenih koncesija nema – to su one na koje je ulaz ograničen ili se naplaćuje kao na jednoj plaži u Crikvenici. ”Cijena za odrasle je 15 kuna, za djecu od tri do 14 godina je osam kuna i za mlađe od tri godine se ne naplaćuje. U cijenu su uključeni tuševi, WC-i, spasioci, zaštitarska služba, održavanje, čišćenje plaže”, objasnila je Danijela Kovačević iz gradskog kupališta u Crikvenici.

Na plaže pod zatvorenom koncesijom ne može se ući bez plaćanja ili bez dozvole, one su predviđene Zakonom iz 2003. godine. Plaže koje nemaju fizički ograđen ulaz su otvorene plaže i na njima građanima ne smiju biti ograničena nikakva prava, sve dok se ponašaju pristojno i ne remete javni red i mir.

Ručnike ”čuvalice” na plažama možete slobodno maknuti, baciti u more… Zanimljivo je da bi inače sve ležaljke na plažama trebale stajati na jednom mjestu, na jednoj hrpi s koje ih uzmete, sunčate se i vratite. Prazne ležaljke uopće ne bi smjele biti na plaži.

Koncesionari brinu o plažama, oni plaćaju koncesiju, obavljaju gospodarsku djelatnost i svakako moraju misliti na urednost i sigurnost i naravno tu sami građani također moraju znati pravila ponašanja. A krše li koncesionari pravila, županijska povjerenstva i komunalni redari izlaze na teren i odlučuju o mjerama. Najstroža je raskid koncesije – no toga još, bar u najjužnijoj županiji nije bilo, piše Dnevnik.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.