Carinici prijete štrajkom koji bi mogao uzrokovati gužve

Vijesti 28. srp 201717:37 > 17:45
Ilustracija

Uz gužve na autocestama i one na granicama mogle bi još dodatno pojačati. Ovoga puta ne zbog broja vozila nego zbog ljudi koji kontroliraju ulaz u zemlju, zbog carinika.

Carinici prijete štrajkom zbog čega su moguće gužve na granicama. Godinama gomilaju nezadovoljstvo visinom plaća i načinom dodjele dodataka na plaću.

“Naš zahtjev je da konačno počnu postupati prema propisima i da se oni elementi koji direktno utječu na plaću određuju po stručnoj analizi i na temelju propisa. Tada se ne bi moglo dogoditi da dodatak za posebne uvjete rada ravnatelju služi da na nekom radnom mjestu kako se to njemu sviđa podigne plaću za određeni dodatak”, smatra Rino Štorić iz Carinskog sindikata Hrvatske.

Tvrdnje da već godinama ravnatelji carinske uprave samovoljno određuju kome idu dodaci na plaću iz carine oštro demantiraju.

“Važeća Uredba, kao i druge posebne uredbe, u izričitoj su ingerenciji Vlade Republike Hrvatske, što znači da su dobile suglasnost i potvrđene su od strane Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva uprave, dakle, neosporna je njihova pravna utemeljenost. Stoga su u cijelosti neutemeljene tvrdnje da bi Ravnatelj Carinske uprave arbitrarno i bez kriterija mogao određivati visinu plaća odnosno dodataka na plaću”, poručuju iz Carinske uprave.

Štrajkom carinici prijete nakon što je propalo mirenje oko Uredbe koja određuje koeficijente i dodatke na plaću. Nisu zadovoljni novim rješenjem. Kažu da on ne rješava problem različitih plaća u carinskoj i poreznoj upravi iako su svi zapsolenici ministarstva financija.

Kada se usporede uredbe koje određuju koeficijente na plaće, razlika je jasno vidjeljiva. Tako primjerice voditelj područnog ureda carinske sluižbe ima manji koeficijent nego voditelj područnog ureda koji radi u poreznoj upravi.

Usporedimo li i niže rangirana radna mjesta na kojima carinici i poreznici obavljaju nešto manje složene poslove i tu je vidljiva razlika i tu koeficijent ide u korist poreznika.

Razlike se izmjenama uredbe izjednačuju, kažu u carini, a dovest će i do rasta plaća za one s najnižim primanjima.

Plan Vlade je da se svima koji rade na istim radnim mjestima, bez obzira na ministarstvo, plaće izjednače.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.