Hrvati mjesečno utaje poreza taman za sve dječje doplatke

Vijesti 31. srp 201713:47 > 14:00
Ilustracija

Poreznici su u prvih šest mjeseci ove godine bili u 4.336 nadzora i u svakom drugom nadzoru utvrdili su neku nepravilnost.

U posljednje dvije i pol godine, od početka 2015. godine do kraja lipnja ove godine, građani i poduzetnici u Hrvatskoj pokušali su izbjeći plaćanje, odnosno utajiti gotovo 3,8 milijardi kuna poreza i doprinosa, proizlazi iz odgovora Ministarstva financija Novom listu na upit o poreznim utajama i progonu takvih prekršaja i kaznenih dijela za prvih šest mjeseci ove godine i dvije prethodne godine.

Poreznici su u tih 30 mjeseci bili u više od 31.000 nadzora i u njih 11,6 tisućali su nepravilnosti i obračunali spomenutih 3,8 milijardi kuna novih poreznih obveza, a taj je novac, primjerice, dovoljan da se pokrije gotovo šest godišnjih proračuna Ministarstva kulture.

To znači da su građani i poduzetnici svaki mjesec u prosjeku pokušali izbjeći plaćanje 126,6 milijuna kuna što je i više nego dovoljno da se svaki mjesec isplati dječji doplatak za cijelu Hrvatsku, na koji ukupno ode nešto više od 110 milijuna kuna, upozorava Novi list.

Porezna uprava je tijekom nadzora uspjela naplatiti gotovo 878 milijuna kuna, a od 11,6 tisuća slučajeva u kojima je utvrđena nepravilnost, polovica ih je završila s prekršajnim nalogom. No, poreznici su u te dvije i pol godine uočili i teže kršenje zakona pa su ponijeli Državnom odvjetništvu ukupno 232 prijave za kazneno djelo.

Najviše su kaznenih prijava podnijeli baš u prvoj polovici ove godine, njih čak 85, dok su ispisali i 1.126 naloga. Obveznicima, građanima i poduzetnicima utvrdili su 718,5 milijuna kuna novih obveza, nakon što su u 2.164 slučaja utvrdili nepravilnosti.

Tijekom nadzora uspjeli su, stoji u odgovorima Ministarstva financija, naplatiti 76 milijuna kuna javnih davanja, a s obzirom na to da su u prvih šest mjeseci bili u 4.336 nadzora, to znači da su u svakom drugom nadzoru utvrdili neku nepravilnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.