Sporni novi zakon: Tko će ga morati plaćati

Vijesti 04. kol 201721:08 > 21:11
Ilustracija

Podsjetimo, od 1. siječnja 2018. nastupa jednostavni porez koji će zamijeniti postojeću komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor.

Ministarstvo financija pretpostavlja da će manjem dijelu građana porez biti nešto veći ili manji od komunalne naknade, a da će većini ostati na istoj razini. U drugoj fazi, početkom 2020. godine, uvodi se druga faza, odnosno “cjeloviti” porez zasnovan na procjeni vrijednosti nekretnina.

Porez na nekretnine obuhvaća većinu nekretnina. Izuzetak su jedino nekretnine u vlasništvu jedinica lokalne samouprave te sakralni objekti, i to samo oni u kojem se obavljaju vjerski obredi. Nadalje, godišnji iznos poreza po kvadratnom metru obračunske površine nekretnine utvrđivat će se, pak, množenjem vrijednosti boda, koeficijenta zone, koeficijenta namjene, koeficijenta stanja i koeficijenta dobi.

Zakonom su definirani pojedini koeficijenti i raspon njihovih vrijednosti, a svaki grad (općina) unutar zakonskih okvira do 30. studenoga 2017. treba donijeti odluke o vrijednosti boda, područjima zona, koeficijentima i rokovima plaćanja. Međutim, većina gradova i općina je za potrebu izračuna komunalne naknade već donijela odluke o vrijednosti obračunske jedinice (boda) te koeficijente zone i namjene, pa se može očekivati da ih većina lokalnih jedinca neće mijenjati, piše Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.