Velike kazne za one koji ne uklone ambroziju

Vijesti 15. kol 201707:20 > 07:27
N1

Lokacije s ambrozijom mogu se prijaviti i tijelima lokalne vlasti, koje bi se trebale pobrinuti za daljnje postupanje, kao i putem besplatne aplikacije 'Alergični na alergije!' tako da se fotografiraju staništa ambrozije.

U sezoni povišene koncentracije peludi ambrozije, dok se alergičari nose s brojim tegobama – kihanjem, začepljenosti i krvarenjem iz nosa, svrbežom kože i očiju uz crvenilo i pojačano suzenje, glavoboljom, razdražljivošću i smanjenom koncentracijom, pa i astmatičnim napadima – valja podsjetiti da je uklanjanje ambrozije obavezno, kako na javnim, tako i na privatnim površinama, a nepoštivanje odredbi podliježe novčanim kaznama. Inače, ambroziju treba iskorjenjivati u proljeće i početkom ljeta, prije cvatnje u srpnju, kako bi se spriječilo izlučivanje peluda i stvaranje sjemena.
Uklanjanje te korovne biljke regulira Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije Ministarstva poljoprivede, koju moraju provoditi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, te lokalna komunalna poduzeća kao ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te održavanja površina uz vodotoke i kanale, javne prometnice i željezničke pruge, kao i ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama.
Svi oni dužni su o svom trošku tijekom vegetacijskih sezona u više navrata, sa svojih površina – uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova – redovito uklanjati i suzbijati ambroziju agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim mjerama. Ukoliko to ne učine, moguće ih je prijaviti nadležnom komunalnom redaru (ako je u pitanju javno zemljište) ili poljoprivrednom inspektoru (ukoliko se radi o privatnom zemljištu).
Inače, lokacije s ambrozijom mogu se prijaviti i tijelima lokalne vlasti, koje bi se trebale pobrinuti za daljnje postupanje, kao i putem besplatne aplikacije ‘Alergični na alergije!‘ tako da se fotografiraju staništa ambrozije.
Zahvaljujući tom alatu, na detaljnoj interaktivnoj karti Hrvatske od proljeća 2016. do danas registrirano je više od 1.200 lokacija, doznaje tportal od Borisa Lešića, direktora Studija Conex za integrirane tržišne komunikacije, čiji je klijent i Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju uz podršku sponzora, tvrtke JGL, pokrenulo javnozdravstvenu akciju ‘Alergični na alergije’.

U sklopu akcije, svim komunalnim službama u Hrvatskoj u nekoliko navrata godišnje šalje se obavijest o aplikaciji putem koje na svom području mogu provjeriti vrlo precizno naznačenu lokaciju i sukladno tome djelovati. Upravo zahvaljujući prošlogodišnjoj prijavi staništa ambrozije na zagrebačkom savskom nasipu, ta korovna biljka uklonjena je s popularne lokacije na kojoj mnogi Zagrepčani inače ne bi mogli uživati u rekreaciji.

Na državnoj razini, stručnjaci Savjetodavne službe, javne ustanove za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika, kao i mjerodavni zaposlenici u tijelima lokalne vlasti dužni su upoznati obveznike Naredbe kako o njihovim obvezama, tako i kaznenim odredbama u slučaju neprovođenja istih.

Inspekcijski nadzor provode fitosanitarna inspekcija i šumarska inspekcija sukladno Zakonu o biljnom zdravstvu, te poljoprivredna inspekcija sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, kojim su propisane kazne od 10.000 do 30.000 kuna za pravnu osobu koja ne održava poljoprivredno zemljište pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju i ne obrađuje ga sukladno agrotehničkim mjerama umanjujući njegovu vrijednost, te za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 500 do 15.000 kuna. Za fizičku osobu novčana kazna iznosi od 500 do 15.000 kuna.

U cilju uklanjanja ambrozije, Grad Zagreb početkom kolovoza dogovorio je aktivnosti u suradnji s Vodoprivredom, HŽ infrastrukturom, HEP-om i tvrtkom Zrinjevac, koja će ambroziju – osim na površinama koje redovito održava – kositi i na graničnim parcelama, gradskim livadama i građevinskim zemljištima. Na sastansku s gradonačelnikom Milanom Bandićem dogovoreno je i da će se vlasnicima privatnih površina na kojima raste ambrozija slati obavijesti o potrebi uklanjanja tog korova.

Jure Leko, tehnički direktor Zrinjevca, upozorio je da su problem rubni dijelovi grada poput Sesveta i Brezovice, ali i privatni posjedi na kojima ta tvrtka nije ovlaštena iskorjenjivati korov. Područja koja nisu u nadležnosti Zrinjevca, dodao je, ‘odradit’ će nadležno komunalno redarstvo koje će vlasnicima slati obavijesti o potrebi košnje ambrozije. Leko tvrdi da je košnja ambrozije jednako učinkovita kao i čupanje da bi se ta biljka uklonila s gradskih površina do prvih nižih temperatura.

Pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco istaknuo je da se oko 90 posto vlasnika na čijim je površinama uočena ambrozija odazvalo upozorenju komunalnih redara i uklonilo korov, a protiv onih koji se ogluše na poziv pokreće se postupak i naplata kazne od 500 kuna za privatne do čak 200.000 kuna za pravne osobe, piše tportal.