Vigilare traži Josipovićevu ispriku zbog objava na Facebooku

Vijesti 16. kol 201708:46 > 08:57
N1

Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske i predsjednik stranke „Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez”, na Facebooku je prenio komentar Ivice Maštruka u kojem se osvrnuo na televizijski program HRT-a na blagdan Velike Gospe

HRT je doista postao televizija koja ne samo da nadmašuje sve moguće obaveze prema Ugovoru HRT-a i Biskupske konferencije, nego to postaje i kontraproduktivno i u svakom slučaju odbija dobar dio gledatelja. Ovo što se radi za blagdane prešlo je sve moguće granice dobrog ukusa. I nisu tu u pitanu religijska osjećanja gledatelja nego je to očito podilaženje crkvenim institucijama, komentar je Maštruka.

Na Josipovićevu objavu, odnosno jedan od njegovih komentara ispod iste reagirali su iz udruge Vigilare.

“Ispod iste objave dr. Josipović, odgovarajući na komentar jedne čitateljice, piše: “Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija.” Komentari su potaknuti odlukom HRT-a da kao javni servis hrvatskih građana blagdan Velike Gospe poprati primjerenim audio-vizualnim sadržajem”, stoji u priopćenju Vigilarea koje prenosimo u cijelosti.

“Dr. Josipović je tako javno koristio uvrjedljiv i vulgaran neologizam stavljajući uz riječ „katolička” i pojam „džamahirija”, pri čemu potonja označava zločinačke islamističke režime, poput onog Muammara al-Gaddafija u Libiji.

Pitamo se što katolici, Katolička Crkva i vjera imaju s takvim režimima? Nedopustivo je ovakvu konstrukciju koristiti u javnom diskursu. Krije li se tu aluzija da su katolici dio nekakvog zločinačkog pothvata? Nazire li se tu dio skrivenog dnevnog reda dr. Josipovića i drugih lijevih intelektualaca da se kao u ‘zlatno’ doba jugoslavenskog komunizma, katolike još jednom tretira i diskriminira kao građane drugog reda?

Udruga Vigilare najstrože osuđuje mrzilački ton javnih Josipovićevih objava i smatra da je nedopustivo da bivši predsjednik Hrvatske, javni intelektualac, ugledni sveučilišni profesor i predsjednik jedne političke stranke, na ovaj način u javnom diskursu širi protudemokratske poruke, koristi jezik mržnje, te vulgarnim i ismijavajućim jezikom potiče na netrpeljivost i diskriminaciju građana katoličke vjeroispovjesti.

Posebno zabrinjava društvena i kulturna klima u kojoj se smatra dopuštenim, pa čak i dobrodošlim, nastupati s pozicije predrasuda prema kulturnom i vjerskom identitetu hrvatskog naroda.

U vremenu dok svaka skupina i subkultura traži svoju posebnu zakonsku zaštitu i društvenu prepoznatljivost, čini se da samo katolički identitet i kultura smiju biti ismijavani i ponižavani.

Dr. Ivo Josipović svojim je izjavama uvrijedio veliku većinu hrvatskih građana i pretplatnika Hrvatske radio-televizije koji smatraju prikladnim da, u državi s većinskim katoličkim stanovništvom, jedan od najvećih katoličkih blagdana bude prikladno popraćen odgovarajućim audio-vizualnim sadržajem.

Slijedom rečenog, zahtjevamo:

1. Javnu ispriku dr. Josipovića u kojem izražava žaljenje zbog uvreda koje je nanio velikom broju građana koje je kao predsjednik predstavljao, te uklanjanje uvredljivih, mrzilačkih i diskriminirajućih poruka s Facebook profila.

2. Javnu izjavu Pravnog fakulteta kojom se ograđuje od njegovih izjava, iz koje je jasno da privatni protukatolički stavovi njihova djelatnika nisu stavovi Pravnog fakulteta.

3. Javnu izjavu i ispriku od strane političke stranke „Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez” čiji je dr. Josipović predsjednik, u kojem se u ime svog Predsjednika ispričava povrijeđenim građanima, te se ograđuje od napisanih izjava na Facebook profilu

U slučaju izostanka javne isprike (što bi nažalost potvrdilo protukatolički stav, kako dr. Josipovića, tako i institucija s kojima je povezan), Udruga Vigilare će sa svojim pravnim timom preispitati postoje li elementi kaznenog djela korištenja govora mržnje i poticanja na diskriminaciju, te će u skladu s time poduzeti i odgovarajuće pravne mjere”, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook | Instagram.