Ako se Vrdoljak ispriča i odstupi neću tražiti velike novce

N1

Čelnici tvrtke Crodux održali su danas konferenciju za medije kako bi upozorili na to da je akcija Oktan, koju je provodilo Ministarstvo gospodarstva o kvaliteti goriva na hrvatskim pumpama, provedena "nestručno".

Ivan Čermak, vlasnik grupacije Crodux koja u svom sastavu ima šezdesetak benzinskih postaja, na konferenciju za novinare je doveo odvjetnički tim. “Akcija Oktan izvedena je nestručno”, izjavili su.

Anto Nobilo iz odvjetničkog tima tvrtke Crodux pozvao je i na određene ostavke u Vladi: “Od ministra Vrdoljaka tražimo ostavku! Sve ovo napravio je za svoju političku promociju, a osramotio je Hrvatsku”, rekao je Nobilo.

Također su zaključili: “Žao nam je, ali račun za ovu štetu će morati podnijeti hrvatski porezni obveznici, Crodux za to nije kriv”. Šef Crodux Čermak je dodao: “Ako se Vrdoljak ispriča i odstupi, neću tražiti velike novce. Znam u kakvom je stanju Hrvatska, ali prvo se mora ispričati”.

Dodaju kako je gorivo ispravno što su “potvrdila tri međunarodna laboratorija. Šteta je višemilijunska”, ističu te tvrde kako će odštetu tražiti na sudu.

U Croduxu su naručili neovisne analize uzoraka testiranih u akciji Oktan koje su potvrdile su ispravnost i kvalitetu goriva na Croduxovim postajama. Analiza pokazuje, tvrde u Croduxu, da njihova dizelska goriva sa spornih postaja ispunjavaju i uvjete filtrabilnosti, odnosno zimske kvalitete s vrijednostima od minus 16 Celzijevih stupnjeva na dvije benzinske postaje, odnosno minus 15 na jednoj postaji.

Iz Hrvatske akreditacijske agencije Crodux je dobio potvrdu da Zavod za ispitivanje kvalitete (ZIK), koji je angažiralo Ministarstvo gospodarstva, nema potrebne akreditacije za analize koje je provodio u akciji Oktan.

Uz to je ZIK, tvrde iz Croduxa, napravio postupak uzorkovanja suprotno zakonom propisanim normama, što im je, kažu, potvrdio švicarski SGS, član najveće svjetske kontrolne i inspekcijske kuće. 

Savjetnik Uprave Croduxa William Montgomery povukao je paralelu s SAD-om. “Ovako kršenje procedura u SAD-u nije moguće”, rekao je.

Doznaje se kako je u tijeku bila i paralelna presica u Ministarstvu gospodarstva o kvaliteti goriva.