Zagreb odustao od ponude za Imunološki?

Vijesti 16. sij 201516:40 > 16:42
N1

Sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec izjavila je u petak da, po neslužbenoj informaciji, Grad Zagreb neće dati obvezujuću ponudu za Imunološki zavod.

Neslužbeno se doznaje da su nakon smanjenja proračuna za Zagreb postali financijski preteški Vladini uvjeti, koji od budućeg vlasnika traže da u roku godine dana uloži gotovo 110 milijuna kuna.

“Do sada nam je vlasnik bila država kroz fondove i HZZO i ponašala se maćehinski, pa je možda bolje da imamo privatnog vlasnika i siguran posao”, rekla je Jagarinec Hini.

No, u tom slučaju ostaje javnozdravstveni problem jer će privatni vlasnik prozvode plasirati tamo gdje će ih najbrže i najlakše naplatiti, a ne domaćim bolnicama koje plaćaju tek nakon 200 ili 300 dana, upozorila je.

Stoga, ako se država odlučila riješiti Imunološkog zavoda, željeli smo da ga preuzme Grad Zagreb, jer je njegova ponuda bila najbolja i obuhvaćala je nastavak cjelokupne proizvodnje i zadržavanje svih radnika, kaže Jagarinec.

Grad je imao dobru viziju prostora u Rockfellerovoj ulici, smatra sindikalistica, u kojem je planiran centar za palijativnu skrb i muzej. “Također je bitno da se obvezao pobrinuti za očuvanje našeg soja cjepiva protiv ospica, koji je priznala i Svjetska zdravstvena organizacija, kao i da se postupci Grada kao vlasnika mogu kontrolirati kroz Gradsku skupštinu”, ističe Jagarinec.

U trenutku kad još ne znamo hoće li inspekcija HALMED-a dati dozvolu za krvne derivate i što će biti s proizvodnjom virusnih cjepiva, ulaganje više od 100 milijuna kuna je vrlo neizvjesno jer se može dogoditi da investitor možda neće imati ništa osim naziva tvrtke, napomenula je.

U slučaju da Imunološki ne dobije dozvolu HALMED-a, sva buduća proizvodnja morala bi se ponovno testirati i registrirati, što je ogroman dodatni trošak. Na taj problem sindikat upozorava već dobrih deset godina, no ništa se nije riješilo, kaže Jagarinec.

Što se tiče dolaska HALMED-ove inspekcije, Uprava joj je uputila poziv i dostavila sve što je potrebno. “No, ako su neke stvari unaprijed dogovorene u skladu s nečijim apetitima, nema te sile koja će nama produljiti dozvolu”, rekla je Jagarinec.