Milanović: Građani se prilagođavaju krizi, morat će i banke

Vijesti 19. sij 201509:33 > 09:40
Cropix/Goran Mehkek

Premijer Zoran Milanović danas je potpisao Sporazum za ublažavanje financijskih poteškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima. Uz njega, potpisivanju je prisustvovala i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

“Ovo je prvi put da se Vlada angažirala na ovakvom projektu. ‘Novi Početak’ je socijalna, izvanredna mjera, kao i u slučaju kredita u švicarskim francima, radimo sve da ljudima u krizi olakšamo život i omogućimo novi početak. Građani se prilagođavaju krizi, morat će se i banke.

Vlada je već donijela zakon prema kojem je smanjila kamatne stope. Odgovornost je podijeljena, ali neću biti populist i kazati da su samo banke krive. Ovaj tjedan predložit ćemo mjeru da se položaj građana s kreditom u švicarskim francima popravi”, kazao je premijer Milanović prilikom potpisivanja sporazuma.

Sporazum su potpisali gradonačelnici Rijeke Vojko Obersnel, Splita Ivo Baldasar i Osijeka Ivan Vrkić te zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek, kao i predsjednici uprava javnih tvrtki HP – Hrvatske pošte d.d. Alen Premužak i  Hrvatske elektroprivrede d.d. Perica Jukić te ravnatelj Poslovanja Hrvatske Radiotelevizije Boris Sruk.

Vojko Obersnel kazao je kako će ova mjera olakšati život građanima.

“Zadovoljstvo mi je bilo prihvatiti ovu mjeru. Ovo je prava gesta da pomognemo građanima kojima dajemo novu nadu”, kazao je Baldasar.