Vrdoljak: Do kraja tjedna ćemo imati rješenje za švicarce

Vijesti 19. sij 201514:49 > 14:59
CROPIX/Bruno Konjevic

Ministar gospodarstva i potpredsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) najavio je da će hrvatska Vlada, nakon konzultacija, još ovaj tjedan pronaći rješenje kako pomoći dužnicima u švicarskim francima čiji je tečaj prošli tjedan znatno narastao i koji su se našli u teškoj situaciji.

“Moramo naći rješenje zajedno u konzultacijama s HNB-om, bankama, ministarstvom financija. Ova situacija ne dopušta “žmirenje na taj problem” već brzu reakciju”, rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare ne želeći precizirati o kojim je potezima Vlade točno riječ.

Mislim da ćemo već ovaj tjedan biti pred rješenjem koje će biti u interesu ne samo građana koji su opterećeni tečajem, nego mislim da je i bankama u interesu da za dogoročno poslovanje na hrvatskom tržištu pokažu i socijalnu osjetljivost, rekao je. “Još smo u fazi konzultacija i kada dođu konačna rješenja mi ćemo ih objaviti”, dodao je.

Akcija Oktan i dalje će se provoditi

Vrdoljaka su novinari upitali o najavi tužbe i traženja njegove ostavke od strane vlasnika poduzeća Crodux za koje je inspekcija Ministarstva gospodarstva utvrdila da toči loše gorivo, na što je Vrdoljak rekao da je najlakše ne raditi ništa, a da je on želio iskontrolirati cijene i kvalitetu derivata.

Najavio je i višegodišnji kontinuirani nastavak akcije “Oktan” u kojem inspektori Ministarstva gospodarstva kontroliraju kvalitetu goriva. Odbio je kritike vlasnika Crodux-a da laboratoriji nisu cetrificirani za provjeru goriva. Ustvrdio je da nije ni s kim u sukobu i da je normalno da netko brani svoj položaj na tržištu.

Oprost dugova neće imati utjecaj na BDP

Za oprost dugova socijalno najugroženijim građanima Vrdoljak je rekao da je to više socijalni program te da je učinjeno znatno više u javnom sektoru nego u privatnom. Taj socijalni efekt je prvi i osnovni prioritet ove mjere, dodao je.

Ne treba sve gledati kroz brutto društveni proizvod, naglasio je Vrdoljak i istaknuo da mjera oprosta dugova neće imati veliki utjecaj na BDP, ali da će biti velika korist za 140 tisuća domaćinstava koji su ovom mjerom rasterećeni.