Lalovac poručio bankama: Slobodno idite na Ustavni sud

Vijesti 20. sij 201517:03 > 17:05
Cropix/Goran Mehkek

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u utorak nakon sastanka predstavnika Udruge Franak s premijerom Zoranom Milanovićem da je Vlada morala reagirati brzo nakon enormnog jačanja franka, bojeći se pored ostalog i za živote dužnika.

Morali smo reagirati brzo, jer je postojala opasnost da se neki od dužnika odluči na kakav drastičan korak, kazao je Lalovac, dodajući da bi se tada postavilo pitanje zašto se nije reagiralo brže.

“Morali smo reagirati brzo kako bismo i fizički zaštitili građane, vidjeli ste koliki broj građana s kreditima u švicarcima razmišlja o samoubojstvu”, rekao je Lalovac, koji je sudjelovao na sastanku premijera i predstavnika Udruge Franak

Dodaje kako je Vlada reagirala kako bi zaštitila građane, a da su sve ostalo spekulacije.

Najavio je da će Vlada u puno kraćem roku od godine dana donijeti dugoročne mjere rješavanja problema s kreditima u francima.

Ministar financija ocjenjuje da je rješavanje problema prezaduženosti dijela građana zbog jačanja franka ne samo ekonomsko i pravno nego i društveno pitanje kojeg zbog ozbiljnosti situacije treba rješavati brzo.

“Premijer će inzistirati da se problem riješi”, rekao je Lalovac.

Vlada si je zadala rokove za pripremu modela trajnog rješenja problema, kazao je ministar financija, no nije želio detaljnije govoriti o tim modelima.

Potvrdio je da će na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade biti utvrđena kratkoročna, privremena mjera, a da će u pripremu dugoročnog uključiti Hrvatsku narodnu banku.

Upitan za komentar iz Hrvatske udruge banaka da je rješenje koje je u ponedjeljak najavio premijer Milanović ustavno upitno te razočarenje bankara zbog prekida pregovora, poručio im je “neka krenu sa svojim ustavno upitnim pitanjima”, a da Vlada mora zaštititi građane.

Koordinator Udruge Franak Denis Smajo izjavio je da je udruga zadovoljna s prvom mjerom koju je poduzela Vlada, ali da i dalje ostaju pri ispunjenju svojih pet zahtjeva u roku od mjesec i pol dana.

Dodao je da o prvoj mjeri ne može detaljnije govoriti jer Udruga još nije dobila njezin nacrt.

Na pitanje znači li donošenje privremene mjere (fiksiranja tečaja franka na godinu dana na 6,39 kuna) odustajanje od najavljivanog prosvjeda, članica Udruge Franak Katarina Lucić odgovorila je da je udruzi bitna dugoročna mjera te da se održavanje prosvjeda još razmatra.

Pokaže li se da Vlada uvažava udrugu i s njom održava redovite kontakte, bio bi to znak da se problem zaista pokušava riješiti, ali, ako se u tri mjeseca ne dogodi ništa, to je naznaka da nema političke volje da se problem riješi, kaže ona.