Sakoman: Indijska konoplja daje novu nadu teškim bolesnicima

Vijesti 20. sij 201522:15 > 22:22
N1

Gost Dnevnika u 22 sata bio je prof.dr. Slavko Sakoman koji je komentirao moguću primjenu marihuane u medicinske svrhe.

Povjerenstvo Ministarstva zdravlja za primjenu marihuane u medicinske svrhe priopćilo je da preporučuje njezinu uporabu. Smatraju da, imajući u vidu novije znanstvene i medicinske spoznaje, u Hrvatskoj treba regulirati uzgoj, preradu, promet i propisivanje indijske konoplje u medicinske svrhe, da ih pacijenti ne bi nabavljali na crnom tržištu. 

U Europi već desetak zemalja dopušta uporabu marihuane za liječenje, a ti proizvodi najviše koriste oboljelima od malignih bolesti i multiple skleroze.

“Ova odluka neće koristiti samo onima koji su to nabavljali na crnom tržištu nego i drugim bolesnicima koji nisu bili zadovoljni dosadašnjom terapijom. Veliki broj bolesnika ima jednu novu nadu kada se realizira ovaj projekt”, rekao je Sakoman.

“Najviše će to koristiti pacijentima s multiplom sklerozom zbog opuštanja mišića. Druga kategorija su pacijenti s malignim bolestima i onima koji su na kemoterapiji. Dobro je i za suzbijanje nuspojava od lijekova”.

Sakoman je komentirao i problem nadzora uzgoja indijske konoplje.

“Pitanje je da li će se ići na to rješenje. Trebala bi se smanjiti potreba uvoza toga. Zakon se mora izmijeniti da se marihuana stavi u kategoriju lijekova za živce”.

“Čim vi destigmatizirate ilegalno sredstvo i date mu atribuciju lijeka onda i mladi ljudi nalaze argument za uzimanje toga. No taj lijek pomaže samo ako vam doista treba zbog zdravlja”.

Sakoman nije siguran kada bi moglo doći do realizacije uvođenja korištenja indijske konoplje u medicinske svrhe.

“Operativnost našeg sustava nije baš naročita. Ako bude političke volje moglo bi se dogoditi. Pitanje je samo tko će ga plaćati, HZZO ili sami korisnici”, zaključio je Sakoman.