Gjurković: Najizglednija je konverzija "švicarca" u eure

Vijesti 21. sij 201519:13 > 19:14
N1

Zakon o fiksiranju tečaja franka je upućen u Hrvatski sabor, a danas je jednoglasno prošao saborski Odbor za financije i proračun. Gost Dnevnika u 19 sa Zoranom Šprajcom bio je predsjednik tog odbora Srđan Gjurković.

Očito je da guverner Vujčić nije baš zadovoljan ovim zakonom. Na upit koliko je dobro da on ide na Sabor bez potpore HNB-a, Gjurković kaže:

“Ovo je izvanredna situacija, Vlada je dobro intervenirala. Potpore HNB-a će biti i to je ključno, a građani će moći biti mirni. Vjerujem da će se naći rješenje”, kaže Gjurković te dodaje da će se rate za veljaču već obračunavati po 6,39 kune.

“U raspravama banaka s Ministarstvom financija je bilo govora da se fiksira na 3 mjeseca, pa još tri. Dakle, sve dok ne prođe šest mjeseci sve je po dogovoru s bankama”, kaže Gjurković.

Na upit što je sljedeća faza i je li konverzija realno rješenje, Gjurković kaže:

“Najizglednija opcija je konverzija švicarca u eure, ali sve opcije su tu. Konverziju treba napraviti i analizirati”, kaže Gjurković te dodaje da kod pregovora ne može doći do problema i da će država brinuti za sigurnost građana.