Sabor u četvrtak o kreditima u 'švicarcima'

Vijesti 21. sij 201521:46 > 21:47
N1

Hrvatski sabor zasjedanje će u četvrtak početi raspravom o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju, nakon što je Vlada po hitnom postupku uputila u saborsku procedru taj zakonski prijedlog, po kojem se tečaj 'švicarca' prema kuni fiksira na iznos od 6,39 kuna na godinu dana, za otplatu kredita u švicarskim francima (CHF).

Po tom bi prijedlogu, razliku u odnosu na tečaj koji se slobodno formira na tržištu, snosile kreditne institucije odnosno banke.

Cilj donošenja ove hitne mjere jest ublažavanje velikog dužničkog tereta za korisnike kredita u CHF, izazvanog naglim porastom tečaja te valute na međunarodnim deviznim tržištima, zbog odustajanja Švicarske narodne banke od obrane minimalnog tečaja od 1,20 CHF za euro. To je imalo za posljedicu promjenu tečaja kune u odnosu na CHF te je sa 6,39 kuna za jedan CHF, tečaj porastao oko 18 posto (na 7,54 kune za 1 CHF) uz daljnju visoku volatilnost tečaja, priopćeno je iz Vlade.

Kratkoročna mjera fiksiranja tečaja CHF u odnosu na kunu na razdoblje od godinu dana, navodi Vlada, predlaže se “kako nagli skok tečaja franka ne bi dodatno negativno opteretio dužnike do mjere da nemogućnost vraćanja kredita postane pravilo, a ne iznimka”.