Platforma 112: Crkva mora polagati račune državi

Vijesti 03. lis 201412:05 > 12:12
Anadolija/Stipe Mayiç

Koalicija organizacija civilnog društva Platforma 112 usprotivila se izuzeću vjerskih zajednica od podnošenja izvješća o prihodima i rashodima iz privatnih izvora, kako to predviđa Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, koji je u petak izglasao Sabor.

“Zalagali smo se za donošenje tog zakona jer nam je stalo da se žito odvoji od kukolja i da sve neprofitne organizacije državi i građanima polažu račune o svom radu. No, u završnom zakonskom čitanju ‘uskrsnulo’ je izuzeće za sve vjerske zajednice”, istaknula je Marina Škrabalo (GONG) uoči saborskog zasjedanja u petak.

Radi se, pojašnjava, o izuzeću prema kojem vjerske zajednice nikome ne trebaju polagati račune za sve prihode i rashode iz privatnih izvora financiranja, već samo za one iz proračunskih sredstava. “Time se legalizira porezna oaza u Hrvatskoj, posebno kada se uzme u obzir da su vjerske zajednice oslobođene bilo kakvog poreza na transakciju nekretninama i zemljištem”, ocijenila je Škrabalo.

Milana Romić iz Kuće ljudskih prava napomenula je kako je Platforma 112 svoj apel poslala saborskim zastupnicima. “Istraživanje javnog mijenja iz studenog 2013. koje je proveo CESI i IPSOS PULS pokazalo je kako se 83 posto građana koji se izjašnjavaju kao katolici izjasnilo za to da crkva treba izvještavati o prihodima i rashodima”, rekla je Romić.

GONG je danas od Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i Ministarstva financija zatražila zapisnike sa sastanaka Komisije za vjerske zajednice na kojima je raspravljan taj zakon.

“Temeljem kojeg dokumenta je Ministarstvo financija uvrstilo sporno izuzeće u zakon, s obzirom da uvidom u cijelu dokumentaciju i uvidom u zaključke saborskih odbora nigdje nije naveden takav prijedlog”, upitala je Romić.