Djeca azilanti pomogli u uređenju škola uoči početka nastave

Vijesti 30. kol 201718:13 > 18:24
N1

O azilantima i izbjeglicama uglavnom govorimo kad imaju problema s dobivanjem statusa ili deportacijama. No mnogi koji čekaju azil u zagrebačkom Hotelu Porin već su se dobrim dijelom prilagodili životu u Hrvatskoj. Djeca pohađaju školu, a njihovi su roditelji uoči nove školske godine sudjelovali i u akciji uređenja škola.

Nova školska godina za malog Mehdia počinje za nekoliko dana. Inače tu dolazi učiti čitati i pisati, ali ne i ovoga puta. Došao je s ocem sudjelovati u akciji vanjskog i unutarnjeg uređenja zagrebačkih osnovnih škola Dugave i Fran Galović. “Jako sam zadovoljan nastavnim programom ove škole. Zbog toga što je jako brzo naučio kako pisati i čitati na hrvatskom jeziku, Mehdi je dobio pohvalnicu u školi”, ponosan je njegov otac Said.

S obzirom na to da školi ne mogu dati pohvalnicu, odlučili su s ostalim tražiteljima azila uređivanjem škola izraziti zahvalnost onima koji su prihvatilili njihovu djecu. “Znam što znači pomoći drugima jer sam i sam bio u situaciji kada mi je trebala pomoć. Uvijek želim volontirati i zato sada volontiram u Crvenom križu tako da za bilo kakvu pomoć drugima stojim na raspolaganju”, kazao je Said.

U Crvenom križu smatraju da unatoč tome što ti ljudi trebaju pomoć i dalje mogu dosta toga dati lokalnoj zajednici. “Ovo je nova inicijativa, a ova suradnja će se nastaviti i u budućnosti gdje ćemo našoj djeci u prihvatilištu, ali i djeci iz lokalne zajednice uljepšati početak školske godine. Danas ćemo oličiti zidove od ružnih natpisa i grafita, uredit ćemo zelenu površinu oko ulaza i pofarbati stepenice na ulazu”, objašnjava Branko Rišković.

Ravnatelj Prve osnovne škole u Dugavama Tomislav Cvitanović istaknuo je da je prošle godine veći broj djece tražitelja azila pohađao ovu osnovnu školu upravo zbog blizine prihvatilišta Porin: “Moram priznatI da nije bilo nikakvih problema, problem je jedino bio ako to možeMo nazvati problemom njihov jezik. Nisu govorili engleski jezik, nisu govorili hrvatski jezik. Snalaženje je bilo na sve moguće načine”.

Nova školska godina pred sve stavlja brojne izazove. Onaj prvi i najvažniji su položili – zajedno su jači.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.