'Ustaški logor Jasenovac i ploča ZDS ne idu zajedno'

Vijesti 31. kol 201706:59 > 10:15
N1

Održava se sjednica Vlade RH na kojoj će, među ostalim, donijeti odluku o rastu naknade za obnovljive izvore energije (OIE) sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh od početka rujna, što će prosječan račun za električnu energiju poskupjeti za oko 20 kuna mjesečno.

Sjednicu možete pratiti UŽIVO na OVOM LINKU.

Uvodno je premijer govorio o ploči u Jasenovcu.

Razgovore s pripadnicima HOS-a, za one koji su neupućeni, vodimo cijelo vrijeme. Želimo naći rješenje u roku dva tjedna, uz puno uvažavanje žrtve 11 hrvatskih branitelja’, kazao je Plenković. Rješenje će pokušati naći na konsenzualan način, dodao je.

”Pitanje koje je s nama od 5. studenog lani kad su udruge HOS-a postavile ploču u Jasenovcu u čast poginulih branitelja. Učinili smo izrazito puno pozitvnih stvari za dignitet Domovinskog rata i poštovanje svih koji su dali život. Priprema se novi Zakona o braniteljima. Nastojali smo kroz taj Zakon i dijalog s braniteljskim udrugama naći najbolja rješenja. I kroz proračun smo i za ovu godinu 2017. i projekcije 2018.-2020. pokazali što Vlada misli i radi za one koji su za Hrvatsku dali najvše”, rekao je premijer.

”Svima nam je jasno da kontekt ustaškog koncentracijskog logora i ‘Za dom spremni’ u istom tom Jasenovcu ne idu zajedno i tu smo jasni i čvrsti. Osnivanje Vijeća je naš pokušaj da riješimo nešto što u hrvatskom društvu nije bilo riješeno ni adresirano. Zadaća vijeća nije da rješava konkretne pojedinačne slučajeve nego da nam kao Vladi daju neke preporuke i savjete kako da se ta pitanja dugoročno na zakonski način uredi. Rok je ožujak iduće godine”, kazao je.

”Želimo da, poštujući žrtvu hrvatskih branitelja, u razgovorima koji smo vodili s udrugama HOS-a, a vođeni su sve ovo vrijeme u kontekstu Okučana, Knina, Dana sjećanja na žrtve totalitarnih sustava, vođeni su i jučer… Želimo da se u sljedeća 2 tjedna nađe rješenje koje bi riješilo ovo političko pitanje, a želimo ga riješiti uz puno uvažavanje žrve 11 hrvatskih branitelja i zato povjeravam da se ovo pitanje  sljedećih nekoliko dana pokuša riještiti na konsenzualan način, a nakon toga ćemo uz, po mom sudu očekivani dogovor, pogotovo nakon jučerašnjih razgovora, pristupiti cjelovitom zakonskom rješenju  kako bismo zatvorili ova pitanja koja dijele društvo”, zaključio je. 

Govorio je premijer i o porezu na nekretnine:

“Temeljito ćemo raspraviti pitanje Poreza na nekretnine, nakon što se javnosti objasni sve to još jednom, i nakon što vidimo da su jedinice lokalne samouprave to spremne provesti”, rekao je.

O poskupljenju struje:

“Donosimo odluku o poskupljenju struje, to su obaveze od ranije, nastavak naše politike da što više energije bude iz obnovljivih izvora. Doći će do povećanja računa za struju za 20 kuna, ali s obzirom na poreznu reformu, još uvijek će ti računi biti manji nego prošle godine”.

Plenković je najavio i povećanje osnovice plaća za javne službe.

“Vlada je predvidjela oko 150 milijuna kuna u proračunu i potpuno isti tretman će imati pripadnici javnih i državnih službi”, rekao je Plenković, dodajući da jednostranom odlukom Vlade ne rade diskriminaciju među zaposlenicima javnih i državnih službi.

O Pelješkom mostu

”Premijer je kazao da će Pelješki most biti izgrađen te da se dijalog s BiH se nastavlja. Sve što Republika Hrvatska radi, radi sukladno međunarodnom pravu”.