Diljem Hrvatske počela škola, a situacija – lošija no ikada

Vijesti 04. ruj 201718:14 > 18:16
N1

U školu je krenulo 40.000 prvašića. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak svim je učenicima zaželjela uspješan početak školske godine. Iz SDP-a kritika HNS-u: htjeli ste reformu, a sada je vodi Plenković.

Jesen stiže, a prije nje, uz pratnju zvona stigla je i nova školska godina. Diljem Hrvatske počela je nastava, a situacija – lošija no ikad. Nezadovoljni su svi – djeca, roditelji, učitelji, profesori, sindikati, udruge, pa i sam političari.

“Puna usta priče zemlje znanja, zemlja obrazovanja, reforme, nove kurikularne, cjelovite, polovne kurikularne … bilo kakve! S položajem VSS najniže je plaćena u RH i to je neodrživo! i još taj učitelj ima najamnju mogućnost napredovanja s VSS-om”, upozorava predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Osim što nemaju mogućnost napredovanja i osim činjenice da su najmanje plaćeni u EU, niti ono što su zaradili – nije im vraćeno, odnosno, kada su se u jeku ekonomske krize odrekli šest posto od plaće, država im to sada jedva vraća.

“Onog trenutka se počela izmotavati i sve kako bi se to izbjeglo, ja sam iznevjeren, prevaren i frustriran odnosom poslodavca prema meni samom”, kazao je Matija Kroflin iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Samoinicijativni pilot projekt ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o pokretanju informatike u višim razredima osnovne škole svi pozdravljaju, ali sindikati upozorvaju na paradoks situacije uspoređujući trenutno stanje s izjavom – “ne kupujte štednjak kada ni kuću nemate”.

“Rade se nove strategije, novi planovi, mijenjaju se, a dosljednosti nema. Uvjeti u školama su katrastrofalni, imaju ploču i kredu, a zgrada im se raspada. To je naša stvarnost!”, upozorava Ana Tuškan iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Paradoks situacije u hrvatskom obrazovanju primIjetio je i SDP. Poručuju – HNS je obećao provesti reformu, a na kraju će je provesti Plenković.

“Bez obzira što HDZ, Plenkovic, Divjak pričali …dvije godine reforma stoji! Djeci kradu budućnost za bolje obrazovanje. Nema veći čin domoljublja osim omogućavanja djeci da imaju bolje obrazovanje”, poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Tvrde kako nastavak kurikularne reforem neće biti viđen još najmanje dvije godine jer zakonskih prijedloga za nju nema, proračunski plan za reformu obrazovanja ne postoji, a sada je na čelu stručnog povjerenstva sam premijer.

“Šalje jasnu poruku da uzimamo promjene obrazovanja iz ruke struke – jer joj valjda ne vjerujemo – i stavljamo je pod kontrolu politike”, upozorila je saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac.

A kada se politika umiješa u struku, onda i humor poprima drugu dimenziju pa je tako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jedva ispravio ono što je poručio srednjoškolcima: “Jedino kad imate razlog, onda markirajte jer svi smo mi markirali, ali nemojte da vam to prijeđe u naviku”.

Zato generacije rođene 2000-ih uskoro maturiraju, bez obvezne informatike i uz hrpu plaćenih instrukcija. A oni koji ne mogu pratiti ritam plaćanja instrukcija, ponekad ne mogu pratiti niti mjesečna plaćanja školske kuhinje pa tako nastavnici svjedoče činjenici kako pola razreda jede, a pola ne. Sve dok se roditelji ne zaposle ili ne isele.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.