Culej za N1: Želim ostati na čelu Radne skupine za kurikulum

Vijesti 05. ruj 201717:42 > 17:58
N1

Više nikome nije ništa jasno. Tko vodi Povjerenstvo za provedbu obrazovne reforme? Zabunu je unijela predsjednica Dijana Vican izjavom da ona nije shvatila da će na čelu Povjerenstva biti premijer. On je na to pitanje izgubio živce, a pomalo zaboravljena šefica Ekspertnog tima Jasminka Buljan Culej za N1 je potvrdila da bi na tom mjestu rado ostala

Dijana Vican ni u jednom trenutku nije shvatila da Andrej Plenković postaje predsjednik njezinog stručnog Povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja već da će ga premijer samo na neki način približiti sebi. Ispričala je to na javnoj televiziji, no javnost je samo zbunila.

Pokušava li premijer voditi Povjerenstvo bez da smijeni Dijanu Vicen s čela Povjerenstva koje je voditi htjela ministrica obrazovanja Blaženka Divjak – nismo doznali.

Jeste li vi na čelu, nisam vas shvatio, pokušao je naš reporter doznati od premijera, a on mu i dalje nije odgovorio konkretno, već je poručio: “Osluhnite što sam rekao pa zaključite”, no taj odgovor našega reportera nije zadovoljio, štoviše, nagnao ga je na zaključak da će biti potreban intervju s premijerom.

Dok se intervju ne dogodi, pitanje je i što će biti s Jasminkom Buljan Culej, voditeljicom nepotpune ekspertne radne skupine izabrane uz brojne nepravilnosti. Tako barem pokazuje i dalje neslužbena Analiza Miistarstva obrazovanja poslana Posebnom stručnom povjerenstvu još sredinom srpnja, bez povratnog odgovora.

“To ne bih mogla komentirati, ja nisam radila analizu, ne zna se tko je radio, ne zna se uopće je li analiza relevantna, osim toga ti podaci nisu smjeli biti javno dostupni”. 

I njezin i premijerov prigovor na analizu vrlo su slični: “Vidim i da neki interni dokumenti cure po medijima. Očekujem da će ministrica Divjak pronaći onoga tko te radne dokumente distribuira medijima”, podsjetimo, kazao je nedavno premijer.

No, o nepravilnostima zato – nema riječi.

“Ja kao sudionik, jedna od ljudi koja se prijavila nemam nikakve zamjerke na proces koji sam prošla”, kazala je Buljan Culej i zato, kaže za N1 – od svog posla nema namjeru odustati: “Pa mi očekujemo da se ostala mjesta popune i da krenemo s punim radom”.

Na konkretan upit očekuje li da ostaje na čelu radne skupine, odvratila je: “Ono što očekujem jest da se i dalje bavim odgojem i obrazovanjem u Republici Hrvatskoj”.

Tko što vodi i na kojoj funkciji te tko odlazi, trebalo bi biti jasnije nakon petka kada Dijana Vican treba Plenkoviću predstaviti novi akcijski plan nakon čega slijedi modificiranje rada Povjeresntva koje bi konačno trebalo provesti kurikularnu reformu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.