"HOS-ov grb sa ZDS mogao bi biti revidiran novim zakonom"

Vijesti 07. ruj 201712:45 > 13:40
N1

Ministar uprave Lovro Kuščević održao je press konefrenciju na kojoj je komentirao premještanje ploče HOS-a iz Jasenovca u Novsku te govorio o tome zašto je Ministarstvo izdalo rješenje prema kojemu je HOS-u dopušteno koristiti ustaški pozdrav Za dom spremni na svom znakovlju.

“Premještanjem ploče je postignuto rješenje, a i izražen pijetet prema svim žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac. Jasno želim ukazati kako je ova Vlada prvi put u povijesti RH pristupila rješavanju ovog problema. Udruge HOS-a s grbom koji sadrži riječi “za dom spremni”. Registrirane su davno prije: 1998., 2006., 2009….”, rekao je Kuščević.

“Ovo nije ničija pobjeda, ovo je pobjeda obitelji 11 poginulih pripadnika HOS-a, ovo je pobjeda jasenovačkih žrtava, jer smo preselili ploču”, kazao je Kuščević.

Kuščević kaže da se premještajem ploče nikako ne prejudicira korištenje bilokakvih totalitarnih pozdrava: “U ovom slučaju se radi čisto o tehničkom usklađenju statuta sukladno sa Zakonom o udrugama. Sve udruge u Hrvatskoj imaju dužnost uskladiti se s novim zakonom i to su tehnička usklađenja. Uporaba znakova i obilježja totalitarnih režima u cijelosti će se riješiti novim zakonom, kada Vijeće dostavi svoje preporuke”.

Kada se donese novi zakon o uporabi znakova i obilježja totalitarnih režima, znači li to da će se tim zakonom moći revidirati i grbovi HOS-a?

“Naravno da znači”, kratko je odgovorio ministar.

Pozdrav ZDS nije prihvatljiv u hrvatskom društvu

“Zašto smo ovo čuli od HOS-a? Pa od koga drugog da to čujemo, oni su postavili ploču. HOS je taj koji je tražio od općine Jasenovac skidanje ploče, kao i što je tražio postavljanje ploče na drugu lokaciju”, rekao je Kuščević.

Ministar Kuščević je upitan hoće li HOS-ovci, s obzirom da su na današnjoj press konferenciji koristili pozdrav Za dom spremni, biti sankcionirani.

“Naravno da ovakvi pozdravi nisu prihvatljivi u hrvatskom društvu, a hoće li biti sankcionirani, o tome odlučuju drugi propisi i druge institucije”, odgovorio je Kuščević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.