Splitskom SDP-u je povećanje prireza neprihvatljivo

Vijesti 08. ruj 201716:33 > 16:35
Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitski SDP neće podržati proračun Grada Splita na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, 11. rujna, zato što je aktualna gradska vlast odlučila podići prirez građanima, a to u SDP-u drže neprihvatljivim, poručili su iz Kluba vijećnika SDP-a na konferenciji za novinare u Splitu.

Predsjednica Kluba i bivša dogradonačelnica Splita Aida Batarelo rekla je da ozbiljnih zahvata u gradskom proračunu nema te naglasila da će veći prirez najviše pogoditi obrtnike, slobodna zanimanja i male poduzetnike koji i inače teško žive što je, kaže, još jedan dokaz da gradska vlast nema sluha za tu kategoriju ljudi. Zato, dodaje, ima ozbiljnih namjera da zahvati građanima u džep s novim nametima.
Upozorila je i da u proračunu ne postoje nikakvi pomaci oko smanjenja troškova ili reorganizacije gradske uprave.
SDP neće prihvatiti takav proračun jer ne želimo nove poreze za građane. Ljudi su potpuno iscrpljeni raznim troškovima, povećavanjem cijena struje i vode, najavama poreza na nekretnine, PDV-a na ugostiteljstvo. Umjesto toga se ide na cementiranje prava koja se neće moći lako ispunjavati i koja će se istovremeno osvetiti na umirovljenicima, rekla je Batarelo.

Ustvrdila je i da za 20 milijuna kuna, koje se planira utržiti od povećanja prireza, “gradonačelnik nema apsolutno nikakve ideje za gospodarskim aktivnostima”. “To je znak da je u predizborno vrijeme slao isključivo nerealna obećanja”, rekla je Batarelo.

Splićani će povećanjem prireza sami platiti “besplatne” udžbenike

Joško Markić je rekao da ih žalosti što je prvi značajniji potez nove gradske vlasti povećanje novih nameta te da su građani po tko zna koji put svjedoci da je najlakše podići poreze kad nedostaje novca.

Rekao je da se istodobno, kako bi se valjda ublažio učinak povećanog prireza, najavljuju besplatni udžbenici za učenike razredne nastave.

“Ako napravimo najosnovniji matematički izračun možemo vidjeti da će prosječna splitska obitelj tim povećanjem prireza mjesečno izgubiti 70 do 80 kuna. Ukoliko se to pomnoži s 12 mjeseci godišnje to je otprilike 800 do 900 kuna, dok prosječni učenički komplet udžbenika do IV razreda košta 750 do 800 kuna. Nije da će građani dobiti te udžbenike besplatno, nego će ih roditelji učenika sami platiti. Žalosti da imamo milijunska nenaplaćena potraživanja kako za kafiće na Žnjanu, tako i za otoke koji su pod koncesijom, a o tome nitko ne priča”, kazao je Markić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.