Ježić šuti o 5 milijuna eura koje je obećao uplatiti državi

Vijesti 12. ruj 201715:16 > 15:21
Ilustracija

Bivši vlasnik Diokija i ključni svjedok protiv Sanadera u slučaju primanja mita od MOL-a, Robert Ježić, nakon svjedočenja u ponovljenom suđenju u slučaju Fimi media nije želio odgovoriti pitanje kada će državi uplatiti 5 mil. eura, koje mu je, kako je priznao, mađarski MOL uplatio za mito Sanaderu kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini.

“Vi stvarno niste normalni”, poručio je Ježić novinskoj ekipi koja ga je u utorak nakon svjedočenja na zagrebačkom Županijskom sudu pitala kada će u proračun uplatiti novac koji je na račun svoje švicarske tvrtke navodno primio za Sanadera.

Obećanje da će u državni proračun uplatiti pet milijuna eura Ježić je dao još u listopadu 2012. kada je kao krunski svjedok ispitan u prvom postupku protiv Sanadera u kojemu je bivši premijer pravomoćno osuđen na 8,5 godina zatvora.

Iako je isprva govorio da će novac vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen kasnije je promijenio priču. Nakon što je presuda postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada ju je ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

U prosincu 2015. zagrebački Županijski sud spojio je postupak protiv Sanadera s optužnicom protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, a kako je slučaj u međuvremenu privremeno prekinut, nova presuda ne očekuje se uskoro.

Na ponovljenom suđenju za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u slučaju Fimi media, Ježić je u utorak, kao i na prvom svjedočenju u siječnju 2013. ispričao kako je od tadašnjeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića dobio oko 300 tisuća eura u gotovini kako bi iz inozemstva uplatio luksuzni premijerov BMW.

Sanaderova obrana je kao i prošlog puta prigovorila istinitosti Ježićeva iskaza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.