Vigilare protiv ratificiranja Istanbulske konvencije

Vijesti 13. ruj 201711:17 > 11:20
N1

Udruga Vigilare u srijedu je izrazila žaljenje zbog odluke Europskog parlamenta, koji je pozvao članice EU-a da ratificiraju Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulsku konvenciju, te je pozvala hrvatsku Vladu i Sabor da ne ratificiraju konvenciju.

Iako je pravno neobvezujuća, ta je odluka još jednom pokazala da se Europski parlament ne libi izlaziti izvan okvira nadležnosti Europske unije i narušavati princip supsidijarnosti, ocjenjuje Vigilare i dodaje da je “takvo reketarenje država članica prijetnja demokraciji u Europi”.

“Činjenica da pola država članica još uvijek nije ratificiralo Konvenciju dovoljno govori o tome koliko građani podržavaju ovu ideološku podvalu, koja im pod egidom zaštite žena od nasilja, želi nametnuti krajnje liberalni svjetonazor. Ideološki nasrtaji na obrazovni i zdravstveni sustav, koji su u Europi dominantno javni, nisu nimalo slučajni, već predstavljaju pokušaj rušenja tradicionalnog društva nametanjem genderizma i kulture smrti svim društvenim slojevima”, tvrdi Vigilare.

Unatoč određenim pozitivnim aspektima Istanbulske konvencije, Vigilare će nastaviti pozivati premijera Andreja Plenkovića i hrvatsku Vladu da ostanu dosljedni stajalištu HDZ-a iz srpnja prošle godine da će se usprotiviti “nametanju bilo kakve, pa i rodne ideologije”.

Od Vlade i Sabora tražimo da pozitivne aspekte Konvencije koji se tiču nasilja nad ženama unesu u hrvatske zakone, a da rodnu ideologiju odlučno odbace i ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju, poručuje Vigilare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.