Sinovčiću odbijena jamčevina u nekretninama

Vijesti 26. sij 201512:06 > 12:08
Izvor: YouTube (screenshot)

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je odbila zahtjev obrane zadarskog poduzetnika Rene Sinovčića da mu se jamčevina od 10 milijuna kuna, koliko je trebao platiti za izlazak iz istražnog zatvora, zamijeni zalogom nekretnina vrijednih preko 20 milijuna kuna.

Sinovčićev odvjetnik Andrej Korljan kazao je kako odluka sutkinje Jadranke Mandušić nije utemeljena te da će već danas podnijeti žalbu o kojoj će odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

“Istražni zatvor je krajnja mjera za osiguranje nazočnosti okrivljenika i ona mora biti svedena na najkraće nužno vrijeme. Ne znam zašto bi Sinovčić bio iznimka u odnosu na druge okrivljenike”, kazao je Korljan

Ponovio je da su hipoteke koje su na svoje kuće i stanove ponudili Sinovčićevi rođaci i prijatelja, dvostruko vrijednije od ranije određene jamčevine.

Dodao je kako je sutkinja odbila prijedlog obrane, ističući da nema razloga za promjenu oblika jamstva.

“No, upravo suprotno mi smo ponudili čitav niz dokaza iz kojih proizlazi da je naš zahtjev više nego opravdan”, kazao je Korljan.

Gotovinsku jamčevina od 10 milijuna kuna, koju nije uspio sakupiti unatoč najavama njegove obrane, Sinovčuću je krajem prosinca odredilo izvanraspravno vijeće, ukinuvši raniju odluku sutkinje istrage koja je za njegovo puštanje iz Remetinca tražila polog od 20 milijuna kuna, što bi bila najveća jamčevina u povijesti hrvatskog pravosuđa.

U prvoj Uskočkoj istrazi kojom se, među ostalim, istražuje neka predstečajna nagodba, Uskok je procijenio da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika i njegove suosumnjičenike, penje na više od 130 milijuna kuna.

Na dugačkom popisu malverzacija za koje Uskok tereti osumnjičene, navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za oko 52 milijuna kuna, VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, NK Zadar za 50,7 milijuna, Ministarstvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.

Osim Sinovčića pod istragom u tzv. aferi Ribar su bivši direktori NK Zadra Novica Erlić i Dalibor Zebić, dugogodišnji bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji te poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić, a svima je uz jamčevinu ili zalog na nekretninama već odobrena obrana sa slobode. No, Erlić i Lozančić još nisu položili svoja jamstva.