Država preuzima Smokvicu i 19 objekata, no Lušić ne da vilu

Vijesti 25. ruj 201716:21 > 16:29
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku će, poručuju iz DORH-a, ustrajati u provođenju ovrhe koja je zakazana za srijedu kada bi se na Smokvici trebalo održati ročište za provedbu ovrhe, odnosno formalna primopredaja.

Poduzetnik Ante Lušić nije prije rasprave zakazane za 27. rujna vratio otok Smokvica Vela u posjed države već je tražio odgodu ovrhe i podnio žalbu na rješenje o ovrsi.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku će, poručuju iz DORH-a, ustrajati u provođenju ovrhe koja je zakazana za srijedu kada bi se na Smokvici trebalo održati ročište za provedbu ovrhe, odnosno formalna primopredaja.

Iz šibenskog Općinskog suda kazali su za ŠibenikIN da je Grafoplast prošlog petka podnio prijedlog za odgodu ovrhe, ali da ih je sud današnjim rješenjem odbio.

“To znači da ostaje zakazano ročište za provedbu ovrhe za dan 27. rujna u 10 sati. Ovrhu provodi sudski ovršitelj, a ovrhovoditelj Republika Hrvatska je dužan osigurati svu tehničku potporu za provedbu ovrhe. S ovog ročišta javnost nije isključena, ali pod uvjetom da ne ometa provedbu ovrhe”, rekla je sutkinja Melina Gulin Pavlaković, ujedno i glasnogovornica Općinskog suda u Šibeniku.

Vlasnik Grafoplasta Ante Lušić, podsjetimo, izjavio je u petak da vraća državi otok u mirni posjed i da je ta priča za njega gotova. Je li to bio blef?

“Ništa se nije promijenilo. Otok je spreman za predaju, ali netko mora preuzeti ključeve. Htjeli smo izbjeći show i medijsku pompu te predaju posjeda obaviti prije ročišta pa smo u petak predali Općinskom sudu i šibenskom DORH-u dokumente u kojima stoji da smo stvorili uvjete za mirnu primopredaju i pozvali ih da to što odradimo što prije. Do ovog trenutka nikakav odgovor nismo dobili”, kazao je ŠibenikIN-u Lušić.

Dokumentacija predana šibenskom pravosuđu sastoji se od četiri podneska među kojima je i zahtjev za odgodom i žalba na rješenje o ovrsi.

“To smo podnijeli kao čistu formalnost. Svjesni smo da će nam oduzeti Smokvicu, ali zašto se ne bi žalili? Predali smo dokumente u kojima stoji da im vraćamo 19 objekata na otoku i da samo trebaju doći po ključeve. Neka kažu kada i gdje i obavit ćemo to. No, ne namjeravam im dati ključeve vile koju sam izgradio na otoku i u nju uložio oko milijun eura! Država je uredno legalizirala taj objekt i upisala na moje ime. Što bi im dao ključeve svoje kuće”, pita se Lušić, koji želi zadržati vilu površine oko 500 četvornih metara, s terasom, restoranom, vinskim podrumom i pet dvokrevetnih soba s kupaonama .

Ministarstvo graditeljstva je tijekom legalizacije bespravno sagrađene imovine na rogozničkom području 2014. godine odobrilo postojanje te vile što znači, kaže Lušić, da država Grafoplast smatra vlasnicima nekretnine. “Dokumentacija za sve na Smokvici je s ključevima 19 nekretnina spremna već tjedan dana, i to na šibenskom sudu jako dobro znaju, ali vilu im ne vraćam. Pa što bih im vratio svoju kuću? Kome da je vratim kad je moja”, uz podsmijeh će Lušić koji se očito ne namjerava predati bez borbe.

I dalje ustraje na tome da je otok od države na period od 30 godina dobio legalno i bez obveze plaćanja naknade. “Ne znam zašto se ministar Marić sad uhvatio toga i negira odluku hrvatske vlade koja je 29. svibnja 1995. godine devastirani otok ustupila za razvoj turizma. Ne znam koji je njegov motiv, to bi vi novinari trebali znati bolje nego ja, ali ministar sada sve izvrće i dovodi u pitanje legitimnu odluku jedne hrvatske vlade i njezinog ministra, pokojnog Gojka Šuška. Otkud Mariću pravo da to negira?” – pita Lušić koji podsjećajući na Vladinu odluku kojom je vojni otok Smokvica Vela, površine 168.865 kvadrata s pripadajućih 19 objekata, 1995. godine ustupljen na 30 godina ondašnjoj Županiji šibenskoj i Općini Primošten radi razvoja visokog turizma.

U toj odluci piše da korisnik nekretnina nije dužan plaćati naknadu za korištenje, ali može otok davati dalje u zakup. Dvadesetak dana kasnije, to se i dogodilo. Pokojni načelnik Josip Perkov u ime Općine Primošten potpisao je 21. lipnja s Lušićem ugovor o davanju Smokvice u zakup Grafoplastu bez potrebe za plaćanjem ikakve naknade i tako je jedan hrvatski otok više od 20 godina, protivno svakoj logici i zdravom razumu, imao poseban status i tko zna što bi bilo da nije došlo do kraha carstva Ivice Todorića koji je 11 godina upravljao Smokvicom s Lušićem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.