Srušen 1. prijedlog o ovrsi koji potpisuje javni bilježnik

Vijesti 26. ruj 201717:12 > 17:23
Freeimages/creationc

Na zagrebačkom Općinskom sudu srušen je prvi prijedlog o ovrsi nad dužnikom koji potpisuje javni bilježnik. Ovrhu je ukinula sutkinja Zorka Čačić Zagrajski, slijedeći argumentaciju presuda Europskog suda pravde jer je potpisuje javni bilježnik, a ne sud.

“S obzirom na to da je prijedlog za ovrhu, kako se navodi u presudi, donijelo apsolutno nenadležno tijelo (javni bilježnik), ne može se nastaviti s postupkom ovrhe i prijedlog za ovrhu se ukida. Presuda je još nepravomoćna, ostaje za vidjeti kako će reagirati instance, nadasve Ministarstvo pravosuđa koje je godinama pogodovalo javnim bilježnicima na štetu prezaduženih hrvatskih obitelji! Javni bilježnici sasvim sigurno neće biti zadovoljni, no vrijeme je da počnu služiti općem dobru, a ne isključivo partikularnim interesima”, kazala je predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin za Novac za sve.

Ovo je, ističe, važna pobjeda i nadaju se da će ona pokrenuti lavinu rušenja ovrha koje su pokrenuli javni bilježnici, a ne sudovi.

Samo prošle godine pokrenuto je više od 600 tisuća ovrha, a od 2011. do danas više od sedam milijuna ovrha i sve su one javnobilježničke te bi mogle sve biti srušene, ako se suci pozovu na presude Europskog suda, kako je to učinila sutkinja Čačić Zagrajski.

Građane upozorava da se ovakva presuda može dogoditi samo u slučaju novih ovrha, ali ne i starih. One koji imaju nove odluke javnih bilježnika o ovrsi poziva da se prigovorom obrate sudu, u nadležnosti te da traže da sudac temeljem presuda Europskog suda odbaci rješenje o ovrsi.

Što se tiče starih ovrha, Kervatin ističe kako cijeli sustav oportunistički, bezosjećajno i nesposobno promatra kako se građane sustavno osiromašuje i kamatari te da su sve vlasti posve slijepe i gluhe na probleme ljudi koji ostaju bez posla u krizi.

“Problemi više od 300.000 blokiranih obitelji se uopće ne rješavaju – pokušaji poput otpisa dijela duga u mandatu Milanke Opačić ili Zakona o stečaju potrošača nisu ništa riješili. Broj blokiranih se ne smanjuje, a njihov je dug udvostručen – s 24 milijarde skočio je na 43 milijarde kuna”, naglasila je Kervatin.

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić za Novac za sve kaže da mu je drago što je kolegica primjenila pravno shvaćanje iz odluke Europskog suda jer je to i njihova sudačka obveza: “Ulaskom u EU odrekli smo se znatnog dijela našeg suvereniteta, osobito u području pravnih propisa i obveznog poštivanja odluka sudova EU”.

Nada se da će i drugi suci postupati jednako jer bi to, prema njegovom mišljenju, bilo sukladno pravu i moralu. No, dodaje i da je svaki prvostupanjski sudac samostalan u tumačenju prava i odgovorima vlastite savjesti.

Na pitanje očekuje li da će Ministarstvo pravosuđa krenuti u usklađivanje zakonskih odredbi s presudama Europskog suda pravde, odgovara da je to njihova dužnost: “Vjerujem da ćemo vrlo brzo imati izmjenu ovršnog zakona prema kojem će ovlasti za donošenje odluke biti u isključivoj nadležnosti tijela određenih Ustavom RH i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, a to su sudovi RH”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.