"Ne zavidim svojem nasljedniku, uškopljen je u startu"

Vijesti 30. ruj 201709:59 > 10:06
N1

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić bila je gošća Novog dana. Podsjetimo, Milas Klarić je na odlasku, nije se, naime, javila na natječaj za izbor pravobranitelja raspisan temeljem novog zakona, kojim je, kako je prozvala saborsku većinu, na Vladin prijedlog uništena neovisna institucija pravobranitelja.

Vaša izjava “Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira, to bih mogla poručiti ” (djeci) na saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport izazvala je mnogo reakcija i različito je shvaćena.

Neki se smiju, kažu mi baš ljudi u knjižara da su najprodavanije knjige rječnici … Već sam četiri godine pravobraniteljica, burno je bilo – tri Vlade, tri saziva Sabora, bezbroj naših preporuka za promjenu zakonodavstva … nitko ne čita, nikoga nije briga, a onda – ocjenjujete društvenu situaciju i pravno uređenje i očitom ironijom i tugom kažete nešto ovako – i nacija se uznemiri. To je nažalost naša realnost, nikoga ne tjeram, niti imam iluzija da bi moji savjeti trebali biti shvaćeni doslovno. Nekad su odlazili muškarci, a sada odlaze cijele obitelji , nestaje djece u školama, na pougodištima, nastavnici nemaju kome predavati u školama u Slavoniji. Ako to nikog ne zabrinjava … otvorite novine, događaji su srašni, poruke iz parlamenta o ubojstvima sudaca, siromaštvo, pedofilija za koju nikoga nije briga, ministri pravosuđa koji kažu da nemamo za to novca … Ako je to nekome u redu … onda mislim da je to – tužno.

Što se popravilo, a što pogoršalo otkako ste pravobraniteljica za djecu?

Popravak je bio iskorak u zakonodavnom smislu – Obiteljski zakon iz 2015. koji je sada, vidimo to da se klima na jedan neuobičajeno lo način … Zadnjih par godina nažalost neka postignuća i zaštita u zakonodavnom smislu i praktičnom smislu se urušavaju. Imamo trend unazad u zaštiti ljudskih prava i socijalne sigurnosti, urušena su neka postignuća za koja smo u razdoblju nakon Domovinskog rata uspjeli imati neki optimizam, zadnjih par godina imamo urušavanje.

Kakva je bila suradnja s vlastima?

Pravbraniteljica je tijelo koje upozorava, hladna pristojna formalan suradnja, imamo vrlo pristojnu suradnju s operativcima u ministarstvima, od kojih mnogi pošteno rade i znaju svoj posao. Ali – vrh vlasti ne sluša, a on je taj koji odlučuje, dođu na skupove i stručne sastanke, ali nakon toga se ne događa objektivno ništa. … Ne zavidim onome tko će me naslijediti. Želim mu da uspije, ali mislim da je taj zakon u okvirima koji to onemogućavaju. Osobno sam premijera upozorava još u fazi nastanka tog zakona na sva loša rješenja i da je u posvemašnjem neskladu sa svim europskim standardima. Nije bilo sluha, premijer je bio osobno upoznat, zvuče mi smiješno sada ove riječi da ne zna kad govori o Obiteljskom zakonu, primjerice … Znao je za Zakon o pravobranitelju djece, a odgovor na to je – ništa.

Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona izazvao je lavinu reakcija, povučen je, treba li mijenjati radnu skupinu?

Ne smatram da treba mijenjati radnu skupinu, niti zakon, ovaj koji je na snazi pokazuje sasvim pristojne rezultate, ne izazive nikakve proteste i probleme, odgovara trenutnim potrebama,Vladi bi bilo najbolje da ne radi ništa po tom pitanju. Ne raditi ništa je najbolje jer saršeno funkcionira postojeći zakon. Za desetak godina trebat će osuvremeniti neke institute, ali prije toga treba riješiti dio oko osoba s invaliditetom, koje u većini zakona u Europi i nisu dio Obiteljskog zakona.

Resorna ministrica Nada Murganić je rekla da nije imala namjeru omalovažiti nečije osjećaje, nego donijeti jasniji, sažetiji zakon koji donosi definiciju obitelji. Bi li ona zbog tog skandala trebala više ne biti na tom mjestu?

Nije uloga pravobranitelja kadroviranje, to je posao HDZ-a i njihovih partnera i neću to komentirati. Mogu komentirati ono što je namjeravala i vrlo otvoreno ću reći – ona nema dovoljno stručnih kompetencija procjenjivati, niti je bila u prilici ocijeniti, vjerovala je radnoj skupini, koja je napravila izuzetno loš posao.

Kakva će biti suradnja budućeg pravobranitelja s vlastima?

Ne znam kakva će biti osobna ili profesionalna suradnja, nije bitno tko će biti pravobranitelj, ovaj zakon bilo kojoj osobi ne daje temelja za neovisan rad. Primjerice, Odbor za obitelj odobravat će godišnji plan i program pravobranitelja, a Odbor je sastavljen od političara – to nije neovisna pozicija. Sabor može tražiti izvješće u bilo kojem trenutku, toga nigdje u svjetu nema. Ta je osoba – uškopljena u startu. Vlada je opterećena gospodarskom situacijom, Agrokorom, korupcijskim aferama, nema oko djece novca, to je katastrofa jer Vlada jest i mora biti odgovorna za stanje ljudskih prava i zaštitu najslabijih, a to su upravo djeca i osobe s invaliditetom. Ali – djeca nisu glasači, jesu njihovi roditelji, ali nije to primaran fokus.

Ima li pritisaka iz EU?

Mogućnosti su ograničene, ne bih procjenjivala njihov utjecaj, vidite izvještaj povjerenika EU, a Vlada ni da trepne.

Vraćate se na fakultet, niste se kandidirali na natječaj za novog pravobranitelja.

Da. Ne ide se na tulum na koji niste pozvani, ali to ne znači da neću pratiti stanje. Nisam izgubila mrvicu optimizma da netko ipak mora razmišljati svojom glavom i kritizirati jer ako imate situaciju da nitko ništa ne kritizira, onda ne možete ići naprijed.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.