Vijeće za suočavanje s prošlošću zasjeda u četvrtak

Vijesti 03. lis 201712:02 > 12:03
N1

Zvonko Kusić, ravnatelj HAZU-a, pred Institutom Andrija Štampar odgovarao je na pitanja novinara vezano uz sastanak Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima.

Kusić je potvrdio da će se sastanak Vijeća održati u četvrtak u 14 sati. “To je četvrti sastanak. Jedna od glavnih tema će biti iskustva hrvatskog pravosuđa i drugih zemalja u rješavanju sličnih problema, kao i stvaranje pravnih okvira vezano uz imenovanje ulica, obilježavanja i sva moguća pitanja koja prozlaze iz ovih kontroverzi koje Hrvatska doživljava”, rekao je Kusić.

Upitan ima li Vijeće konkretne stavove, Kusić je rekao da svaki član ima svoje stavove, ali da oni nisu konačno usuglašeni. “Povjerenstvo će do kraja raditi na dokumentima i na kraju će se izvršiti usuglašavanje finalnog dokumenta, neće se pojedinačno iznositi stavovi članstva”, rekao je Kusić.

Istaknuo je da je prijedlog IDS-a da se ide u izmjene i dopune Kaznenoga zakona, kako bi se uvrstilo da za pozdrav Za dom spremni vrijedi kazna zatvora do dvije godine, njihovo pravo. “Mi samo dajemo preporuku Vladi, a Vlada će onda vjerojatno ići na parlament i zakonska rješenja. Mi smo vijeće koje dajemo preporuke, a država i sustav mogu paralelno funkcionirati, to se ne tiče našega vijeća”, rekao je Kusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.