"Varaždinsko zelje" i "Slavonski kulen" dobili EU zaštitu

Vijesti 03. lis 201718:06 > 18:13
Ilustracija

Hrvatska ima još dva proizvoda upisana u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

“Varaždinsko zelje” i “Slavonski kulen/Slavonski kulin” dobili su EU zaštitu naziva, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju sa sastanka Odbora za politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pri Europskoj komisiji, koji je u utorak održan u Bruxellesu.

Na tom je sastanku održana i rasprava odnosno glasanje o prijedlogu provedbenih uredbi Komisije (EU) o upisu naziva “Varaždinsko zelje” i “Slavonski kulen/Slavonski kulin” u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Prijedlozi uredbi su jednoglasno usvojeni, a pravnu snagu imat će tek po objavi u Službenom listu Europske unije, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Kako se pojašnjava, vezano za naziv “Varaždinsko zelje” prijedlogom uredbe je predložen upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a za sjemenje i proizvode od kupusa koji se proizvode izvan definiranog zemljopisnog područja, na oznakama se, bez vremenskog ograničenja, dopušta korištenje naziva sorti Varaždinsko 2 i Varaždinsko 3, uz jasno isticanje zemlje podrijetla, bez ikakva upućivanja na Hrvatsku.

Vezano za naziv “Slavonski kulen/Slavonski kulin” uredbom se predlaže upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a Slovenskom društvu Celjske mesnine d.d. dozvoljava se korištenje naziva “Slavonski kulen” za označivanje proizvoda koji nije u skladu sa specifikacijom proizvoda “Slavonski kulen/Slavonski kulin” (ZOZP) tijekom razdoblja od pet godina od datuma stupanja na snagu uredbe, objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

U priopćenju prenose i izjavu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je “ponosan na sve koji su sudjelovali u ovom procesu, a ponajviše na naše proizvođače”.

“Bilo je prigovora na naše zahtjeve za zaštitu naziva ovih proizvoda, no argumentiranim pristupom izborili smo se za svoja uvjerenja. Još jednom čestitam proizvođačima i želim im puno uspjeha u promociji njihovih proizvoda kako na domaćem tako i na ostalim tržištima”, ističe u priopćenju ministar Tolušić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.