Huić za N1: Navikli smo trpjeti rast poreza bez protesta

Vijesti 27. sij 201520:47 > 20:48
N1

Čak 80 posto građana Hrvatske podržava reforme koje bi dovele do smanjivanja deficita, pokazalo je veliko istraživanje Udruge Lipa koja se zalaže za smanjenje i kontrolu poreza te povećanje odgovornosti u trošenju budžetskog novca.

Istodobno, ispitanici se protive povećanju svih oblika poreza i doprinosa, a žele jaku državu sa sigurnim mirovinskim sustavom, zdravstvenim i besplatnim obrazovanjem.  Što se tzv. antitržišnih stavova tiče, građanima najviše smeta lakše otpuštanje i smanjenje minimalne plaće. Udruga Lipa ovim istraživanjem želi u izbornoj godini upozoriti stranke na zahtjeve birača, no sami, kako napominju, nemaju političkih ambicija.

Gost Dnevnika u 22 bio je dopredsjednik udruge Lipa, Davor Huić.

“Ovo je snažna poruka političarima da građani žele promjene i da se ne protive toliko rezovima u proračunu. Istraživanje pokazuje da među građanima ne postoji veliki otpor prema reformama”, kazao je Huić za N1.

Istraživanje je pokazalo i kako se čak 84 posto ispitanika protivi povećanju PDV-a, njih pola ne želi veći porez na dobit, a 53 posto je protiv povećanja poreza na imovinu.

“Građani ne žele poreze, pobuna protiv prevelikih poreza je u našoj tradiciji, ali su ljudi u posljednje vrijeme navikli trpjeti povećanje poreza bez protesta”, objašnjava.

Udruga List zagovara štednju nasuprot većoj javnoj potrošnji. Na upit zar od politike štednje, jer nije dala rezultata, nije odustala i Europska Unija jer nije rezultirala izlaskom iz krize, Huić kaže da ne možemo uspoređivati Hrvatsku i Europsku uniju, budući da je Hrvatska jedna “mala, otvorena zemlja u kojoj fiskalni stimulus ne daje iste rezultate kao u većim zemljama Europske unije.

Komentirajući dolazak Syrize na vlast u Grčkoj, Huić kaže da je skeptičan i da ne vjeruje da će Syriza uspjeti ostvariti sve što je obećala tijekom predizborne kampanje.

“Populisti daju obećanja koja ne mogu izvršiti. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se nova vlast u Grčkoj nositi sa svime i hoće li moći ispuniti sva obećanja. Ja se kladim da neće”, kaže Huić.

“Mi smo u proceduri prekomjernog deficita koju nam je nametnula EU, cilj je smanjivanje deficita. To možemo napraviti povećanjem prihoda ili smanjenjem rashoda, a smatramo da je ovo drugo jedini put”, dodaje Huić.

Na kraju je još jednom ponovio da je List apsolutno apolitična udruga koja neće podržati niti jednu stranku na nadolazećim parlamentarnim izborima.