Pravna analiza na sjednici Vijeća za suočavanje s prošlošću

Vijesti 05. lis 201708:34 > 14:50
Vlada RH / Twitter

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima održava sjednicu u Banskim dvorima kojoj nazoči i premijer Andrej Plenković.

On je, podsjetimo, apelirao na prošloj sjednici da intenzivira svoj rad te je postavilo teze o nedemokratskim režimima koje će služiti kao podloga za konačne zaključke.

Kako je tada kazao predsjednik Vijeća akademik Zvonko Kusić, odlučeno je da dio članova za sljedeći sastanak, dakle danas – sjednica će se održati u 14 sati u Banskim dvorima, pripremi analizu pozitivne prakse Hrvatske u tom području i komparativnu analizu prakse EU zemalja.

Ta pravna analiza trebala bi poslužiti kao podloga za preporuke Vladi za pravnu reagulaciju svih problema oko obilježavanja, naziva ulica, komemoracija i simbola.

Kusić je kazao tada da bi Vijeće rad moglo završiti i prije ožujka te je objasnio da je njihova zadaća ograničena na razdoblje od početka Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata.

U svojem radu Vijeće će također razmatrati zabranu fašističkih simobola kao što je to učinila Italija, a svi njihovi prijedlozi, napomenuo je, bit će utemeljeni na znanstveno valoriziranim povijesnim činjenicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.