Koji je redoslijed svjedoka koji će doći pred Povjerenstvo?

Vijesti 12. lis 201708:14 > 08:15
N1

Gost Novog dana bio je predsjednik Istražnog povjerenstva za Agrokor, SDP-ov Orsat Miljenić.

Najavili ste za danas prvi sastanak Povjerenstva, ali iz Sabora tvrde da nije riječ o službenoj sjednici.

“Formalno je donesena odluka da počnemo raditi 30. listopada. Ja sam danas sazvao jedan sastanak, koji je zbog toga neformalan, da sjednemo, da se probamo dogovoriti kako ćemo raditi, koje radnje moramo narpaviti, eventualno napraviti listu svjedoka da kad dođe taj 30. budemo spremni.”

Pojavila se teza da je izglasavanje Povjerenstva farsa, da ako se pokrene istraga u slučaju Agrokor da se rad Povjerenstva mora zaustaviti?

“Koliko pravnika, toliko mišljenja. Politička odluka se mora bazirati na pravnoj podlozi. Povjerenstvo se ne može baviti pitanjima o kojima se vodi istraga. Ako se istraga bavi pitanjima bilanci, krivotvorenja, nema razloga da Povjerenstvo ne ispituje sve drugo.”

Što ako HDZ ipak odluči zaustaviti rad Povjerenstva?

“Gledajte, većina je većina. Siguran sam da HDZ neće otići u tom smjeru, time bi sugerirali da hoće nešto prikriti. Ja očekujem da je većina zastupnika svjesna da građani žele čuti. Moramo raditi javno, građani moraju vidjeti kako je jedna firma došla do toga da bude veća od države.”

Zašto je za početak rada odabran 30. listopada?

“Ne znam, nisam u tome sudjelovao. To je saborska odluka.”

Što ćete danas konkretno predložiti?

“Odluke se odnose većinom. Jedna je stvar da razgovaramo o načinu na koji ćemo raditi. Napravit ćemo poslovnik jer vjerujem da sve mora biti crno na bijelo. Iznijet ću nekoliko prijedloga što se tiče svjedoka, mislim da moramo početi s Ivicom Todorićem. Ako hoćete, on je kompanija od početka do kraja. Naravno da će se kao i u svemu stvari vući paralelno, iz jednog svjedočenja ćete dobivati informacije tko će biti drugi. Mi bi uz to trebali zatražiti dokumentaciju od Fonda za privatizaciju, od Porezne uprave, HANFA-e, HNB-a…. Predložit ću da se pozovu svi premijeri, ministri gospodarstva i financija do sada.”

Znači da je moguće da drugi svjedok bude Andrej Plenković?

“To je stvar hoćemo li ići od početka ili unazad. Građani trebaju vidjeti kako je nastajala kompanija gdje su postojale političke veze, u kojem segmentu je politika utjecala, što se radilo krivo… Što se tiče primjedbi da bi i bivši ministri mogli biti ispitani… Moj prijedlo je da se to odradi na početku. Ali ne samo bivši ministri, nego svi članovi Povjerenstva, ako moraju biti ispitani.”

“Zašto bi to bili samo bivši ministri? Treba vidjeti koje su okolnosti. Ne vidim problema da bilo koji član Povjerenstva bude saslušan i da, ako nije upleten,nastavi dalje raditi. Naravno, ako je na bilo koji način radio nešto oko Agrokora i imao političku odgovornost, naravno da ne može biti u Povjerenstvu. Ali ako su ovakvi zahtjevi samo da se nekoga eliminira onda je to opstrukcija i u tome ne želim sudjelovati.”

Kako ćete formalno poslati poziv Ivici Todoriću?

“Postoje pravila. Mi ćemo donijeti odluku, a stručne službe će pripremiti poziv. S obzirom da je on očito aktivan na mrežama i rekao da se želi odazvati ja ću ga javno pozvati, da ne bi bilo da se poziv izgubio.”

Hoće li biti saslušan i Ante Ramljak?

“Da, on po meni svakako treba biti saslušan. Pitanje je redoslijeda.”

Što vi smatrate da bi bio prioritet?

“Ja bih volio ići kronološki od početka. Ali to je stvar odluke članova.”

Ostalo je još nekoliko neodgovorenih pitanja – tko je pisao lex Agrokor i hoće li biti saslušana potpredsjednica Vlade Martina Dalić?

“Tko je pisao ili nije pisao ja nisam siguran da je presudno pitanje. Jedno je tko ga je aktivno pisao, a drugo je kada je to nastalo. Pojavljuju se informacije da je sve počelo dva, tri mjeseca ranije. To je zanimljivije od same tehnike. Naravno da će ministrica Dalić također biti saslušana. Fama oko toga tko je pisao, a tko nije posljedica je HDZ-ovog postupanja, ne znam u čemu je problem da odmah nisu dali listu tko je pisao.”

Postoje informacije da je i Ante Ramljak pisao zakon?

“Ako je to tako, onda je to problem. Pitanje je vremenskog slijeda, to će biti jedno posebno poglavljae. Sve što se događalo u drugoj polovici 2016. pa do donošenja zakona i neposredno nakon toga. To je poseban segment koji moramo odraditi. Tu je mogući ključ problema zašto bismo mi mogli plaćati dugove Todorića.”

Hoće li biti pozvani svi koji su sudjelovali, Tony Alvarez, ljudi iz Knightheada?

“Ne mogu to sada reći. Ako će biti, to će biti u nekom drugom ili trećem krugu.”

Je li moguće da ćete pozvati ravnatelja SOA-e na okolnosti provjere elektroničke pošte i aparata Martine Dalić?

“Na prvu nisam siguran da to spada u ono što nam je Sabor dao za zadatak. Ako nam je dao, ne vidim zašto ne.”

Prema tvrdnji samog Todorića njemu se prijetilo i sve je bilo pod ucjenom.

“Aako je to tako više bi se radilo o nečemu čime bi se trebao baviti kazneni postupak, a ne Povjerenstvo koje je političko tijelo.”

Što ako netko od svjedoka završi u istražnom pritvoru?

“Naravno da ne vidim zapreke. Neće moći govoriti o onome što je predmet istrage, za sve drugo trebaju biti dostupni. Ako ga se tereti za nešto iz 2015. zašto ne bi govorio o nečemu što se dogodilo 2009. ili 1995.”

Što ako pozovete premijera, a on se ne odazove?

“Nema svetih krava. Prvo, mi možemo pozvati svakoga i svatko se dužan odazvati. Postoje i neke kaznene odredbe, iako je to pisano davno pa nisam siguran da je provedivo. No postoji i moralna odgovornost. Možda se pozove na neku poslovnu tajnu ili slično, tu ćemo procijeniti treba li zatvoriti sjednicu.”

Hoće li se sjednice zatvarati za javnost?

“Moj prijedlog će biti da sve bude otvoreno za javnost, da se omogući snimanje. Da saborske službe sve snime! Ako se pojavi neki segment koji zbog čuvanja tajni mora biti zatvoren, onda ćemo ga zatvoriti. Ali znat će se zbog čega će se zatvoriti.”

Što ako se jave svjedoci koji su spremni svjedočiti, hoćete li ih prihvatiti?

“Naravno. Svi svjedoci ne da su dobrodošli, nego su neophodni.”

Jeste li proučavali rad dosadašnjih saborskih povjerenstva?

“Nisam. Mislim da je svako novo, stvar za sebe. Ja tada nisam bio u politici, ono što sam gledao kao građanin nisam bio zadovoljan i zato mislim da nemamo neku dobru referentnu točku.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.