Grbin komentirao Batarelovu izjavu o silovanim ženama

Vijesti 13. lis 201713:40 > 13:46
N1

SDP-ov saborski zastupnik, Peđa Grbin, komentirao je današnje obraćanje javnosti predsjednica udruge Vigilare, Vice Batarela.

“Opet pitanje za sve vas koji me pratite. Koliko ljudsko dno moraš biti da izjaviš ovako nešto: “Na novinarski upit treba li silovanim ženama zabraniti mogućnost pobačaja kazao je kako se ‘to dijete se ima pravo roditi’. ‘Tko smo mi da odlučujemo koje bi se dijete trebalo roditi? Zašto bi to dijete bilo kažnjeno radi zločina koji se dogodio? Znanstveno je dokazano da žene koje jesu silovane imaju manji postotak pobačaja, to je znanstveno utemeljeno.”? Sve mi se čini da u našem društvu postoje oni koji bi Handmaid’s Tale rado pretvorili u stvarnost”, napisao je Grbin na Facebooku.

Podsjetimo, predstavnici građanske inicijative “ProLife.hr” i Zaklade Vigilare predali su Hrvatskom saboru 168.561 potpis građana koji su putem nacionalne peticije “Imam pravo živjeti” tijekom ožujka i travnja ove godine zatražili da najavljene izmjene tzv. Zakona o pobačaju idu u smjeru zaštite nerođenoga života i veće pomoći trudnicama.

Uoči predaje potpisa, predsjednik Zaklade Vigilare, Vice Batarelo, odgovarao je na pitanja novinara. Novinari su ga pitali treba li silovanim ženama zabraniti mogućnost pobačaja. “To dijete se ima pravo roditi, svako dijete. Tko smo mi da odlučujemo koje bi se dijete trebalo roditi? Zašto bi to dijete bilo kažnjeno radi zločina koji se dogodio? Znanstveno je dokazano da žene koje jesu silovane imaju manji postotak pobačaja, to je znanstveno utemeljeno. Zašto bi to dijete trebalo ispaštati?”, odgovorio je Batarelo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.