Što je HANFA radila vezano za Agrokor?

Vijesti 15. lis 201708:34 > 08:39
Franjo Tot

Od početka afere Agrokor nameće se pitanje odgovornosti državnih institucija u nadzoru poslovanja i aktivnosti koncerna. Propituje se uloga HNB-a, HBOR-a, Porezne uprave... Kritika nije pošteđena ni Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

Prema pisanju medija vodstvo HANFA-e, kojem šestogodišnji mandat istječe u siječnju, neće ostati na toj dužnosti.

Predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Petar-Pierre Matek kaže da ne osjeća odgovornost u slučaju Agrokor. Osim nekih paušalnih prozivki nismo nikad dobili nikakve detalje gdje je to HANFA napravila propust, izjavio je.

Najglasnije su ovog tjedna HANFA-u prozivali Mostovi saborski zastupnici. Na njihovo pitanje što je HANFA poduzela prema faktoring društvima koje je zadužena nadzirati, Matek kaže da je tu “u okviru ograničenih ovlasti koje je tada imala poduzela ono što je mogla”. Naime, primjena Zakona o faktoringu odgađana je 30 mjeseci pa se nadzor mogao početi provoditi tek potkraj 2016., kada je zakon i stupio na snagu. Među ostalim, HANFA-in posao nije ni provjera točnosti informacija koje tvrtke objavljuju na burzi.

HANFA je nadležna isključivo za nadzor daju li se te objave u rokovima i na mjestima gdje je to obavezno, a investitori sami moraju procijeniti sadržaj tih informacija, kaže Matek za HRT.

Isto vrijedi i za revizore čije mišljenje najviše i vrijedi. Financijski analitičar Igor Gvozdanović kaže: “Čim su oni dali svoje mišljenje, HANFA ili bilo koja druga institucija koja nadzire ili kompaniju ili drugu financijsku instituciju jednostavno nema puno utjecaja na to.”

Je li se moglo učiniti više ocijenit će i Vlada, koja tek treba prihvatiti ili odbaciti HANFA-ino financijsko izjvešće za 2016.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.