Tužiteljstvo uložilo žalbu na odbacivanje istražnog zatvora

Vijesti 20. lis 201707:52 > 15:08
N1

Ante Todorić u petak se vratio u Hrvatsku te je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu! Odbacio je krivnju. Za razliku od Ante Todorića, Ivica Todorić i dalje nije u državi već je, prema neslužbenim informacijama, u Londonu. Danas se očekuje raspisivanje tjeralice za njim. O lokaciji Ivana Todorića, međutim, ne zna se ništa.

Uz Todorića i sinove,  u slučaju Agrokor su osumnjičeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

TIJEK DOGAĐAJA

20:10 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za HRT koji je dala prije povratka u Hrvatsku pojasnila je svoju izjavu o tome da je spremna posredovati između Sberbanka i ovlaštenih institucija.

Više pročitajte OVDJE.

15:40 Temeljem zahtjeva Državnog odvjetništva, Županijski sud odlučio je kako Ivica Todorić ne smije raspolagati svojom četvrtinom Kulmerova dvora u kojoj je živio s obitelji, javlja Večernji list.

Ivica Todorić ne smije raspolagati svojom četvrtinom velebnog Kulmerova dvora u kojem je živio s obitelji. Županijski sud je temeljem zahtjeva Državnog odvjetništva odlučio da ne smije prodati niti opteretiti nekretninu.

Više čitajte OVDJE.

14:59 Tužiteljstvo je podnijelo žalbu na odbacivanje istražnog zatvora za 14 osumnjičenika, javlja naš reporter Antonio Zavada. Odluka izvanraspravnog vijeća očekuje se početkom tjedna.

Više čitajte OVDJE.

Zagrebačka županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić najavila je, podsjetimo, podnošenje žalbe iste večeri kad je 14 osumnjičenih pušteno na slobodu. ‘Ne može me nakon ovoliko godina nijedna odluka suda iznenaditi. Kad vidimo argumentaciju, uložit ćemo žalbu’, rekla je tada Sani Ljubičić.

14:20 Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora, Milijan Brkić, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao situaciju u Agrokoru. Rekao je da bi se Ivica Todorić, ako ima hrabrosti, trebao vratiti u Hrvatsku.

Više pročitajteOVDJE.

 13:25 Odvjetnici Ante Todorića napustili su Kulmerove dvore.

12:14 Ante Todorić pred Kulmerovim se dvorima obratio medijima i rekao da je porekao sve što mu se stavlja na teret.

Više pročitajteOVDJE.

11:33 Ante Todorić ispitan je u Županijskom državnom odvjetništvu! Odbacio je krivnju. Nakon ispitivanja izašao je kroz garažu, u pratnji svoja dva odvjetnika te je izbjegao novinare, javlja naš reporter Antonio Zavada.

Pretpostavlja se da se uputio prema Kulmerovim dvorima.

11:05 Odvjetnik Fran Olujić rekao je u telefonskom razgovoru za HRT da će danas u DORH-u Ante Todorić reći da se ne smatra krivim za ono što mu se stavlja na teret. Obranu će iznijeti u kratkim crtama.

10:35 Razgovor s tužiteljima trebao bi se dogoditi tijekom dana, no još nije stigao službeni poziv, kazao je Hini odvjetnik Ante TodorićaRajko Čogurić: “S obzirom na to da će ispitivati samo njega, to će se vjerojatno dogoditi u sjedištu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva u Savskoj, a ne u prostoriji za ispitivanja na Selskoj cesti”.

10:09 Ante Todorić, kako je najavljivano, došao je u Republiku Hrvatsku, u pratnji odvjetnika Frana Olujića. Očekuju da će se danas obaviti prvo ispitivanje na Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, potvrdio je to za N1 odvjetnik Olujić!

Nakon što ga ispitaju, branit će se sa slobode jer je istražni zatvor, podsjetimo, određen samo za Ivicu Todorića. Njegovi odvjetnici, podsjetimo, najavili su u srijedu navečer žalbu na odluku da se istražni zatvor odredi jedino osnivaču posrnulog koncerna Agrokor.

8:55 Jasno je da je afera Agrokor jedan od problema u hrvatsko-ruskim odnosima, istaknuo je u razgovoru za N1 bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević, koji je iznenađen izjavom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja boravi u Rusiji zapitao: “Kako bi to predsjednica posredovala po pitanju Agrokora?”

Više čitajte OVDJE

N1

8:20 Je li Ante Todorić možda već stigao, zasad nije poznato, ali je moguće, a očekuje se njegovo pojavljivanje pred zagrebačkim Državnim odvjetništvom. Njegov odvjetnički tim je već na zadataku, kazao je naš reporter Antonio Zavada, dodavši da će se Ante Todorić nakon što bude ispitan braniti sa slobode. Istražni je zatvor, podsjetimo, sudac istrage odredio samo za Ivicu Todorića.

Što se tiče njega, danas se očekuje raspisivanje tjeralice, a nakon toga i europskog uhidbenog naloga koji bi u idealnim uvjetima Ivicu Todorića mogao vratiti u Hrvatsku u roku 60 dana na raspolaganje pravosudnim organima. Gdje je on, i dalje je nepoznato premda se najviše spominje London.

Ivicu Todorića tereti se za gospodarske malverzacije teške najmanje milijardu kuna i bit će zanimljivo vidjeti kako će se on braniti, naime, putem bloga je ranije kazao da će biti dostupan hrvatskom pravosuđu, ali ustraje i na tome da je riječ o političkom progonu, a tu je taktiku potvrdila i njegova odvjetnica Jadranka Sloković. Stoga ostaje vidjeti hoće li možda zatražiti azil i tako odugovlačiti izručenje Hrvatskoj.

N1

8:09 Ne zna se službeno ni gdje je je Ivica Todorić, jedini kojemu je sudac istrage odredio istažni zatvor, a ako on dođe u Hrvatsku bit će priveden kao osumnjičenik na ispitivanje dok će njegovi sinovi biti pozvani redovnim putem da se očituju žele li dati svoju obranu, kao što su i ostali osumnjičenici dali obranu ili su rekli da to ne žele učiniti.

Sam Ivica Todorić putem svoga bloga ranije je ustvrdio da će biti dostupan pravosudnim organima, a još je nepoznato gdje se nalazi najmlađi Todorić – Ivan.

7:55 Podsjetimo, protiv Ante Todorića nije određen istražni zatvor, a on je prijavio odjavu prebivališta iz RH u Velikoj Britaniji u London te je samoinicijativno stupio u kontakt s policijom u dogovoru s kojom je rekao da će doći u Hrvatsku i on će to učiniti, objasnio je Fran Olujić, a prva adresa na koju se mora javiti je zagrebačko Državno odvjetništvo.

7:47 Policija je nešto nakon 19:30 sati u četvrtak napustila Kulmerove dvore, ali nije poznato jesu li istražitelji završili s pretresom Todorićevih dvora u koje su ušli rano u ponedjeljak ujutro.

Više čitajte OVDJE.

N1

U međuvremenu, čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak na ruskoj televiziji da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Više čitajte OVDJE.

Grefovu izjavu komentirao je premijer Andrej Plenković u četvrtak navečer u Bruxellesu kazavši: “Nisam bio ni u Sočiju, ni u Moskvi, nisam imao vremena baviti se tom temom. Razgovarat ću s predsjednicom kada se oboje vratimo u zemlju”, rekao je Plenković, ističući kako je ključno da Sberbanka stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću, ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, da su dolazili s predstavnicima drugih banaka u vladu prije donošenja zakona i da su imali sav prostor kao i drugi vjerovnici.

“Što se tiče tih izjava ja ću ih komentirati ako stvarno bude nešto novo u odnosu na ono što je sada. Bilo bi dobro da Sberbanka bude jednako konstruktivna kao i druge banke koje su ranije davale kredite Agrokoru”, kaže Plenković.

Više čitajte OVDJE.

7:40 Podsjetimo,zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja čak milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12-oro Agrokorovih menadžera i revizora, koji su u srijedu pušteni da se brane sa slobode nakon što je zagrebački Županijski sud odredio istražni zatvor samo za Ivicu Todorića.

Ukupnoj šteti tužiteljstvo pribraja i nepripadnu korist od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Uz Todorića i sinove u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.