Branitelji napustili sabornicu: Sramota! Hoćete naša kolica?

N1

U ime branitelja, koji su danas gosti u Saboru na čelu s Đurom Glogoškim, HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić zatražio je njihovo 10-minutno obraćanje zastupnicima. Predsjednik Sabora Josip Leko to nije dozvolio jer je protivno Poslovniku, a branitelji su nakon stanke napustili sabornicu uz povike: Sramota! Hoćete se mijenjati s nama za kolica?

Tijekom rasprave o izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji branitelji su htjeli govoriti pred saborskim zastupnicima, no predsjednik Sabora Leko im rekao da je to suprotno poslovniku.

Naime, on nije izravno odbio njihov zahtjev, no pozivajući se na saborski Poslovnik, poručio je: “Vama koji tražite da se u Saboru otvori mogućnost da se izravno obraćaju predstavnici udruge hrvatskih branitelja predlažem da pročitate Poslovnik Sabora. Poznato vam je da se Poslovnik ne može mijenjati ‘ad hoc’ i da je vladavina prava najvažnije načelo u demokracije“.

“S obzirom na to da niste dozvolili da se branitelji obrate u ime invalida Domovinskog rata tražim stanku”, rekao je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker, a pridružio mu se u ime kluba HDSSB-a i Josip Salapić.

“Dat ću vam stanku, ali Vi tražite da ja prekršim saborski Poslovnik. Nemojte tražiti da ja arbitrarno vodim sjednicu”, rekao je Leko.

Branitelji su nakon stanke napustili sabornicu uz povike: Sramota! Hoćete se mijenjati s nama za kolica i naše proteze?

Prethodono je i nezavisni Damir Kajin rekao kako nema ništa protiv toga da se branitelji obrate Hrvatskom saboru.

Podsjetimo, na današnjem dnevnom redu Sabora našlo izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.