"Osumnjičeni piju kavu, a mi o Agrokoru ne smijemo pričati"

Vijesti 20. lis 201709:28 > 10:12
Sabor TV

U nastavku sjednice Sabor će u petak raspravljati Godišnje izvješće o provedbi strategije i zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine, a rad su zastupnici "tradicionalno" započeli zahtjevima za stankom te potom nastavili po dnevnom redu.

10:10 Međutim, Bačić je ostao ustrajan u tumačenju HDZ-ova stava da povjerenstvo treba stati s radom s obzirom na to da se čeka početak istrage.

Ukoliko sud u Zagrebu potvrdi rješenje o istrazi, za nas u HDZ-u su nastupili uvjeti da istražno provjerenstvo prestane raditi. Nikakav potpredsjednik iz HDZ-a ili neke druge stranke nema se potrebe imenovati jer će povjerenstvo prestati s radom. Možemo politizirati, ali ovo je jasno, poručio je Bačić, a što se tiče pisanja medija o Bulju dodao da je u Strategiji prostornog razvoja, koja nije provedbeni dokument, na strani 188. predviđena potencijalna lokacija za izgradnju TE Peruća. Svatko do nas koji je glasao za strategiju, glasao je i za odredbe strategije, zaključio je.

N1

10:00 Napravljena je pogreška, možda je čak bila i namjerna, da nije izabran potpredsjednik povjerenstva, ali nitko to ne upućuje u proceduru i tu je očito namjera da se opstruira. Ja sam uz to još predložio da se makne točka o financijskim izvješćima. Potpisalo mi je to 24 zastupnika, čak i neki zastupnici pozicije, što pokazuje da postoji interes da se otkrije što se događalo u Agrokoru. Sva argumentacija HDZ-a da istražno povjerenstvo ne može raditi je slomljena’, poručio je Mostov Nikola Grmoja i upozorio da osumnjičeni slobodno šetaju i piju kavu, a oni u Povjerenstvu ne smiju pričati o Agrokoru i raspravljati o odgovornosti politike i bivših premijera.

Most je, naime, skupio potpise i traži da se izmijeni odluka o osnivanju povjerenstva i da se s njega isključe točke kojima će se baviti DORH. “Ako ovo ne stavite na dnevni red, to će biti dokaz da mislite opstruirati povjerenstvo”, poručio je HDZ-u Grmoja.

Grmoja se osvrnuo i na odgovornost dijela medija, urednika i novinara, za koje smatra da su štitili Todorića pa trebaju također doći pred povjerenstvo, nakon što se požalio na pisanje o njegovu stranačkom kolegi Miru Bulju koji je bio “spreman primiti metak” za zaštitu cetinskog kraja, a glasao je za Strategiju prostornog razvoja Republike Hrvatske u kojoj se nalazi i elektrana Peruća.

Grmoja, koji se požalio i da je noćas do dva sata s Buljem proučavao situaciju, povezao je s Mostovom borbom oko Agrokora i poručio: “Nitko nije imao hrabrosti napisati nešto protiv Ivice Todorića, a sada ga svi gaze.Sad me nastavite gaziti, i mene i Bulja”.

Više čitajte OVDJE.

Sabor TV


Lovrinović: Vlada treba hitno donijeti “lex blokirani”

9:50 I dalje funkcionira mehanizam pretvaranja građana u dužničko ropstvo, upozorio je Lovrinović kazavši da je to još jedan u nizu hrvatskih pravosudnih apsurda koji proživljavaju najugroženiji hrvatski građani.

Stranka Pomijenimo Hrvatsku zalaže se stoga za rješenje da se svi dugovi koji se dulje vrijeme ne mogu vratiti moraju po skraćenom postupku otpisati. Također smatraju da je Hrvatska zrela za jednogodišnji moratorij koji odmah može započeti, traže od Vlade da hitno donese “lex blokiranih”.

9:40 Glasnović je istaknuo da je doprinos hrvatske dijaspore ogroman, ali smatra da su Hrvati izvan domovine potpuno izolirani.

9:30 Zbog aktualne političke situacije, stanku u Saboru zatražili su, između ostalih, predsjednici klubova zastupnika Mosta – Miroslav Šimić te HDZ-a Branko Bačić.

Željko Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku zatražio je također stanku, i to da bi govorio o pretvaranju građana u dužničke robove, a Željko Glasnović zbog hrvatske dijaspore.

Sabor će upravo danas raspravljati Godišnje izvješće o provedbi strategije i zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine.

Ilustracija

Brojne infrastrukturne, obrazovne, kulturne i druge važne projekte hrvatskih institucija i udruga u cijelom svijetu, Hrvatska je lani financirala s više od 40 milijuna kuna, navodi se u Izvješću, koje podnosi Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Hrvatska se ubraja među europske zemlje s najizraženijim i najdugotrajnijim iseljavanjem i jedna je od zemalja s najvećom dijasporom u odnosu na broj stanovnika.

Posljednjeg radnog dana u ovom tjednu, Sabor će raspraviti i prijedlog Kluba Živog zida i SNAGA-e da se izmjeni zakon koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, odnosno cijepljenje

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.