"Sreća pa nema Inkvizicije, inače bi me Batarelo spalio"

Vijesti 20. lis 201710:57 > 11:11
Tanjug / Dragan Kujundžić

Bivši predsjednik Ivo Josipović reagirao je na skupnu tužbu, koju je protiv njega najavila udruga Vigilare.

‘Wow!!! Posvetilo mi internetsku stranicu i pozivni centar! Iako slutim da Batarela ovdje zanima samo stavka donacije’, napisao je Josipović na Twitteru, ali tu nije stao.

“Udruga Vigilare i slične joj u zapećku su moderne Katoličke crkve i suvremene civilizacije.Točno tamo im je i mjesto”, napisao je bivši predsjednik u drugom tvitu.

Naime, udruga Vigilare na poticaj podupiratelja pokrenula je posebnu internetsku stranicu. “Potaknuti brojnim pozivima svojih podupiratelja povodom niza nedavnih medijskih istupa bivšeg hrvatskog predsjednika, odlučili smo pokrenuti sudski proces”, stoji u objavi.

Bivšega predsjednika tuže zbog “zaštite ugleda, časti i dostojanstva, zaštite od diskriminacije te zaštite od uvreda, kleveta, teškog sramoćenja, govora mržnje te temeljem bilo koje druge pravne osnove za zaštitu prava, interesa i osjećaja pripadnika katoličke vjeroispovijesti povrijeđenih javnim istupima i izjavama tuženika”.

Objavili su i dvije mogućnosti kako sudjelovati u procesu. Prvo je “sobnim sudjelovanjem u zajedničkom istupanju pred sudom, za što je potrebno isprintati odvjetničku punomoć, ispuniti ju svojim podacima, vlastoručno potpisati i poslati na naznačenu adresu na dnu stranice”. Druga je opcija ispunjavanje peticije, “kojom izražavate svoju povrijeđenost uvredljivim istupima dr. Ive Josipovića, te upisati vlastiti komentar koji će se upotrijebiti kao dokazni materijal na sudu”.

Sve će troškove sudskoga postupka, stoji u objavi, snositi Zaklada Vigilare, a simpatizeri ih mogu financijski podržati uplatom dobrovoljne donacije.

Podsjetimo, bivši se predsjednik Josipović na društvenim mrežama požalio na količinu religioznog sadržaja na HRT-u, a sam je Vigilare optužio za vjerski fanatizam. Poručio im je da Hrvatska nije katolička džamahirija, nego sekularna država, a Vigilare mu je poručio da je prešao granicu dobroga ukusa.

Tu Josipović nije stao, pa je prije dva dana opet na službenom Twitteru prozvao predsjednika Vigilarea, Vicu Batarela. “Sreća, nema više Inkvizicije! Inače bi Batarelo tražio da me se spali na lomači kao heretika, jer mu smeta sekularna država koju zagovaram!”, napisao je Josipović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.