Slunjski vodoinstalater, član HDZ-a postao šef knjižnice

Vijesti 25. lis 201707:34 > 07:42
Ilustracija

'Ni gradonačelniku niti njegovu zamjeniku nigdje ne piše da mora imati završen fakultet ako smatra da može voditi grad i ako ga građani izaberu...'

‘… Ja nisam trebao imati ni osam razreda osnovne škole, ali sam pokazao da ga mogu voditi, a isto je i s mojim zamjenikom Ivicom Požegom (HDZ)’, kaže za Jutarnji list gradonačelnik Slunja Jure Katić.

On, odnosno Gradsko vijeće u kojem ima većinu, postavio je svoga zamjenika, inače školovanog vodoinstalatera, za v.d. ravnatelja mjesne Knjižnice i čitaonice, što je izazvalo negodovanje kod oporbenog Živog zida. Mediji su to prenijeli, a komentatori, pogotovo oni na društvenim mrežama, nisu imali milosti.

‘Po struci vodoinstalater, vojni umirovljenik i dogradonačelnik, a po novome i ravnatelj Knjižnice u Slunju. S druge strane, mladi obrazovani ljudi koji su završili traženi fakultet ne mogu dobiti mjesto na funkciji jer ne ispunjavaju uvjete natječaja koji kažu da je potrebno pet godina iskustva na radnom mjestu ravnatelja’, komentirali su živozidaši.

A kako je do toga došlo objašnjava slunjski dvojac. Početkom rujna iznenada je preminuo Nikola Živčić, bivši novinar koji je radio kao ravnatelj Knjižnice. Uz ravnatelja, Knjižnica je imala samo jednog zaposlenika.

‘Kako bi osigurali normalno funkcioniranje Knjižnice, a pod tim mislimo na plaćanje računa, podnošenje izvješća, izdavanje naloga, vođenje svakodnevnog rada i poslovanja Knjižnice, Gradsko vijeće je na svojoj sjednici imenovalo Ivana Požegu za vršitelja dužnosti. U odluci jasno stoji da se dužnost obnaša do okončanja postupka javnog natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja Knjižnice i čitaonice Slunj. Na istoj je sjednici donesen i Zaključak o pokretanju postupka za izbor i imenovanje ravnatelja’, kaže gradonačelnik i napominje da će Požega odrađivati samo tehničke stvari dok se ne izabere ravnatelj, do kojega nisu uspjeli doći ni kroz dva javna natječaja jer nema kadrova koji bi ispunili stroge uvjete.

Kaže da Požegi to nije trebalo, ali da je on trebao njima.

‘Zamolio sam ga da prihvati jer je bio vezan s Knjižnicom i Pučkim učilištem, on je Živčiću bio najbliži suradnik jer tamo djeluje i Sportska zajednica u kojoj je Živčić bio predsjednik, a Požega mu je godinama bio tajnik. Postupili smo i logično. Osim toga, on je umirovljenik pa nismo morali sklapati nikakve nove ugovore’, objašnjava gradonačelnik Katić.

On sam, kaže, ima peti stupanj trgovačkog smjera i po zvanju je organizator rada u trgovini, no bez obzira na to, dodaje, toliko je dobroga donio Slunju, pobrojavajući desetak projekata koji su u raznim fazama realizacije.

‘A Gradu smo obojica jeftini jer smo umirovljenici i volonteri. Zajedno imamo naknada manje nego što je plaća načelnika neke općine. Evo, ja radim za pet i nešto tisuća kuna, a Požega za 2600 kuna’, kaže gradonačelnik Katić.

Ivan Požega kaže da je prije rata u Zagrebu radio kao vodoinstalater, ali se 1991. vratio u Slunj i priključio ZNG-u u obrani zemlje, iako mu je posao u struci nosio višestruko veće prihode. Iz vojske je otišao u mirovinu kao časnik s činom satnika (isto kao i Katić).

‘Tijekom vojne karijere radio sam na mnogim odgovornim poslovima, a cijeli život sam u sportu. U Knjižnici ću biti samo dok se ne izabere ravnatelj, a nadam se da će to biti što prije’, kaže v.d. ravnatelja Požega.

Obojica su ogorčena i uvrijeđena negativnim komentarima, a gradonačelnik Katić kaže da se tu samo radi o “bezobrazluku iz Živog zida, koji se u politiku na razumiju i idu krivim smjerom”, piše Jutarnji list.