Potopljene nade Vlade, MOL iz arbitraže izašao kao pobjednik

Vijesti 27. lis 201718:52 > 18:59
Robert Anic/PIXSELL

Švicarski Savezni sud odbio je zahtjev za poništavanje arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a. Time su iscrpljene sve pravne mogućnosti kako bismo dokazali da je INA dospjela u ruke Mađara koruptivnim radnjama.

Ovaj je švicarski sud potopio sve nade hrvatske vlade. Odbio je njen pokušaj poništavanja odluke kojom je MOL iz arbitraže u Ženevi izašao kao pobjednik. Sud nije ulazio u bit zahtjeva već je žalbu nazvao nedopuštenom.

”Sud se, umjesto toga, pozvao na dijelove ugovora između Republike Hrvatske i MOL-a o upravljanju INA-om za koje je Republika Hrvatska zahtijevala poništaj smatrajući da su rezultat koruptivnih aktivnosti kojima je mogućnost naknadnog pobijanja eventualnih arbitražnih odluka bila isključena”.

Drugim riječima, ugovor Vlade i MOL-a za kojeg Hrvatska tvrdi da je rezultat mita između Ive Sanadera i Zlota Hernadija, zbog kojeg je bivši premijer prvo pravomoćno osuđen, a zatim tu presudu srušio Ustavni sud – i dalje je na snazi. Nakon neuspjelog pokušaja poništenja arbitražne odluke za koju je malo koji pravni stručnjak u početku uopće vjerovao da će uspjeti, Vlada više nema poteza na raspolaganju.

“Ovo je pravomoćno nema dalje, švicarski je sud rekao arbitraža se provodi , sud je rkeao da nema razloga da je srušimo”, kaže arbitražni stručnjak Miljenko Giunio.

Drugim riječima, pravorijek arbitraže provodi se i dalje i to kroz održavanje postojećeg stanja u Ini, u kojoj upravljačka prava imaju Mađari. U Ini danas o tome ni riječ.

“Što se tiče arbitraže među dioničarima ne možemo to komentirati”, kazao je Zoltan Aldott, predsjednik Uprave INA-e.

Švicarski sud naložio je Hrvatskoj i da plati ukupno 450 tisuća švicarskih franaka, što je nešto manje od 3 milijuna kuna sudskih troškova, i troškova MOL-a, a sasvim je jasno da su ti troškovi i veći.

Cijelu priču pogledajte u prilogu Vanje Kranic.