S Parolinom nema razgovora o reviziji Vatikanskih ugovora

Vijesti 30. lis 201708:13 > 19:42
TONY GENTILE / REUTERS

Revizije Vatikanskih ugovora nema, ali nema ni datuma kanonizacije blaženog Alojizija Stepinca kao ni datuma posjeta pape Franje. Kaže to njegov prvi suradnik, državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin, koji boravi u Hrvatskoj. Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održao je predavanje o međunarodnim odnosima u svjetlu Franjinog nauka.

Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, u Hrvatsku je donio podsjetnik na učenje pape Franje o međunarodnim osnosima, potrazi za dijalogom, borbom protiv siromaštva i izgradnji mira.

Nagađalo da će u Hrvatsku donijeti papinu poruku o kanonizaciji Alojizija Stepinca. No, od datuma još nema ništa, tek jedna šala koju je donio iz latinske Amerike.

Iščekuje se i odgovor pape Franje na poziv da dođe u Hrvatsku koji su mu u protekle dvije godine uputila dva premijera i predsjednica.

“Čini mi se da Sveti otac razmišlja o tom pozivu. Ono što treba imati na umu je da Sveti otac prima jako puno poziva iz cijelog svijeta i mora posebno razmotroti svaki od njih. Ali vjerujem da razmišlja o tom pozivu, iako napominjem da nema konkretnih novosti oko eventualnog dolaska”, kazao je Parolin.

Parolin se u karijeri bavio složenim odnosima Katoličke crkve i Izraela te odnosima s komunističkom Kinom, a jedan od izazova bi mu mogli biti i odnosi Hrvatske i Sbije te dvije crkve koje se ni nakon rada mješovite Komisije nisu složile o ulozi Alojzija Stepinca. Hrvati ga smatraju svecem, dok ga u Srbiji naziva ustaškim vikarom.

“Crkva mora biti faktor zajedništva, jedinstva i pomirenja. Čini mi se da se na tom putu čine važni koraci. Čini mi se da su odnosi između sestrinskih kršćanskih zajednica vrlo pozitivni na ovim prostorima. Žao mi je ako poneki glasovi ponekad mogu biti izvan zbora, ali tu trebamo biti strpljivi i ići naprijed jer rane koje povijest ostavlja se ne mogu premostiti od danas do sutra”, koamentirao je Parolin.

Susreo se i s Predsjednicom Republike, u utorak je na redu premijer, a na dnevnom redu neće biti revizije Vatikanskih ugovora. Parolin, je baš poput Plenbkovića u Vatikanu prije tri tjedna – potvrdio da ne vidi razloga za revizijom te da Vatikanski ugovori nisu izraz privilegija, već međusobna pomoć.

Više pogledajte u prilogu.