Parolin kazao što misli od izjavama Košića i Irineja

Vijesti 30. lis 201714:58 > 15:16
N1

Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin stigao je u posjet Hrvatskoj. Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) nazočio je svečanom akademskom činu u povodu proslave dana HKS-a i blagoslova HKS-ove Velike dvorane te održao predavanje "Lectio magistralis" na temu borbe protiv siromaštva, izgrađivanja mira i traženja dijaloga.

Parolin je na press konferenciji odgovarao na pitanja novinara, a tema je bilo nekoliko – od kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca pa do Vatikanskih ugovora i Međugorja.

Državni tajnik Svete Stolice je također bio suočen i s pitanjem o nedavnim izjavama biskupa Vlade Košića i patrijarha Irineja koje se očito kose s porukama mira kakve šalje papa Franjo.

Podsjetimo, biskup Košić izjavio je prošlog tjedna na predstavljanju knjige akademika Josipa Pečarića o pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu kako ustaštvo zapravo nije bilo fašizam.

‘Najprije treba reći da ustaštvo nije bio fašizam, nego organizirano vojno djelovanje u obrani Hrvatske kao države, o čijoj su se naravi kao države pozitivno izrazili i bl. Alojzije Stepinac i dr. Franjo Tuđman, ali te su postrojbe to činile svim ‘dopuštenim i nedopuštenim sredstvima, što je bio dio njihove zakletve’, poručio je biskup.

Kritike za nacionalističku retoriku dobio je i patrijarh srpski Irinej koji je građanima Republike Srpske poručio da ”budu složni i čuvaju RS jer je to jedini način da srpski narod opstane”.

“Zato volimo svoju otadžbinu. Gdje god žive Srbi to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima. Da se Srbi ovdje i u svijetu slože i da misle o velikoj slavnoj povijesti našeg naroda”, kazao je patrijarh Irinej.

Što o ovakvim istupima u regiji misli Sveta Stolica kazao je Parolin: “Crkva mora biti faktor zajedništva, jedinstva i pomirenja. To je njezina zadaća koja proizlazi iz njezine zbilje. Čini mi se da se na tom putu čine važni koraci. Čini mi se da su odnosi između sestrinskih kršćanskih zajednica vrlo pozitivni na ovim prostorima. Žao mi je ako poneki glasovi ponekad mogu biti izvan zbora, ali tu trebamo biti strpljivi i ići naprijed. Čini mi se da ono što je važno jest pravac kojem trebamo težiti – rad na međusobnom zajedništvu i miru i da je tu temeljni alat međureligijski dijalog”, kazao je Parolin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.