'S Kutlom želimo pokazati što će se dogoditi s Todorićem'

Vijesti 03. stu 201708:07 > 09:29
N1

Nakon dokumentarnog filma "Gazda" Dario Juričan i njegovi suradnici završavaju novi film "Gazda - Početak". Kako je kazao Juričan, u novom filmu riječ je o Agrokoru prije Agrokora, koji se zvao Globus Grupa. Juričan je bio gost Novog dana.

U središtu filma je Miroslav Kutle, vlasnik Globus Grupe, a autor vuče paralele između njega i Todorića. Tako bi Globus Grupa danas, da postoji, bila tvrtka od sistemske važnosti, a Juričan je podsjetio i da je Kutlin odvjetnik svojedobno tvrdio da njegov klijent neće pobjeći iz Hrvatske.

Sudeći prema prikazanom na press konferenciji održanoj u četvrtak u Zagrebu, znatan dio filma bit će posvećen i današnjem predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi i njegovoj ulozi koju je imao prije više od 15 godina kao predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, u vrijeme kada je Kutle bio u pritvoru. Istraživanjem za potrebe filma Juričan je pribavio i Sessinu imovinsku karticu koje nije uspio dobiti saborski Odbor za pravosuđe.

Članovi ekipe filma su Dario Juričan, redatelj, Mašenjka Bačić, novinarka istraživačica i Ljiljana Maravić Pirš iz pravnog tima.

Juričan i njegov tim započeli su crowdfunding kampanju kako bi završili film koji je do sada u cijelosti financiran vlastitim sredstvima. Premijera se očekuje u drugoj polovini prosinca.

Tim povodom, bio je gost Novoga dana N1 televizije.

Danas je prva sjednica Povjerenstva za Agrokor, podržavate li njihov rad?

Apsolutno, mislim da su izvrstan alat i da im je prava funkcija utvrđivanje činjenica i sramoćenje, ali ako im se vežu ruke, onda neće puno napraviti. Ja ih apsolutno podupirem, nadam se da će u šest mjeseci, koliko imaju, iskopati priču.

Film je priča o najtamnijoj zvijezdi devedesetih godina – Miroslavu Kutli i njegovoj Globus grupi. Zašto Kutle?

Nas je zanimalo kako je došlo do Ivice Todorića, a shvatili smo i da je prije Todorića bio Todorić a da se zvao Miroslav Kutle. Ja bih rekao da je film prije svega priča o tranziciji, privatizaciji, pravosuđu, kako netko protiv koga se vodi 11 kaznenih procesa bude osuđen za jedan. O tome pričamo.

Kutlino ime se negativno veže za Tuđmanovu privatizaciju.

Protiv njega se vodilo 11 kaznenih procesa, a osuđen je samo u jednom procesu za Gradski podrum, i tu je osuđen samo na pola, a procesi se još vode, u Zagrebu se još vode tri procesa, a vode se i u drugim gradovima.

Sudeći prema prikazanom, znatan dio filma bit će posvećen i današnjem predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi i njegovoj ulozi koju je imao prije više od 15 godina kao predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, u vrijeme kada je Kutle bio u pritvoru.

Kad ga je predsjednica predložila za predsjednika Vrhovnog suda, Sessa je morao proći saborski Odbor za prvosuđe kojem nisu dostavili njegovu imovinsku karticu, odnosno dostavili su samo dio od 2012. pa naovamo, a mi smo ih nabavili sve. Vidi se da u imovinsku karticu nije stavio stan koji je dobio u transkciji s Agrokorom. A Sessa će u jednom u trenutku na nekoj sudskoj instanci doći u poziciju i da se bavi i Todorićem.

Kad je Kutle bio u pritvoru u Remetincu, tamo je dobivao ilegalne posjete. Jedino mu je sud to mogao dozvoliti, a sudac je tada bio Đuro Sessa i znao je za ilegalne posjete, a danas je dogurao do predsjednika Vrhovnog suda. O čemu mi pričamo?

Koja je poveznica između Ivice Todorića i Miroslava Kutle?

I jedan i drugi su na isti način transirali put do kapitala i tvornica koje su mogli preuzeti. Postoji fama da im je Fond za privatizaciju nešto dao, ali oni su malo kupovali od Fonda. Ivica Todorić i Miroslav Kutle su bili apsolutno ti koje je vlast protežirala.

Kutle kad je otišao iz RH rekao je da u Hrvatskoj nije imao pretpostavki za zaštitu osnovnih ljudskih prava – na pravično suđenje i zaštitu od politički montiranih procesa. Todorić od početka govori o politički montiranom procesu, evo i sinoć o konstruiranoj krivnji. Istodobno i jedan i drugi imali su podršku u toj politici.

To je jedan od razloga zašto s Miroslavom Kutlom želimo pokazati što će se dogoditi s Ivicom Todorićem. Sad vidimo da ni Todorić nije bjegunac, a evo ga na tjeralici. Nadam se da se neće dogoditi da i on ima državljanstvo u BiH.

I jedan i drugi su govorili da ih se politički progoni, a to je jedna dimna zavjesa kojom se žele zamagliti činjenice. Bio sam sad na suđenju za Gradski podrum gdje odvjetnici Kutle namjerno odugovlače proces, pa on ne može tvrditi da mu to radi država kad njegov odvjetnik odugovlači proces.

Pravosuđe je rak rana našeg društva, jesu li oni nesposobni i neorganizirani?

Ne radi se o tome, pravosuđe je mreža koja ima svoje čelne ljude. Kutli se sudi u 11 procesa vezano za privatizaciju, a ima samo jednu presudu. Možemo očekivati da će ovo s Agrokorom trajati 20 godina, a da se će nakon dvije godine priča razdvodniti. Koga danas zanima Miroslav Kutle? Zato smo ga izvukli van da pokažemo tu analogiju.

Neka mi oprosti Miroslav Kutle što ga prozivam, nemam ništa osobno protiv, samo želimo pokazati da od toliko procesa ima samo jednu osudu za milijun kuna. Pitam USKOK što se događa.

Započeli ste crowdfunding kampanju kako bi završili film koji je do sada u cijelosti financiran vlastitim sredstvima.

Da, započeli smo crowdfunding kampanju, sve što smo zadarili s prvim filmom smo uložiili u ovaj. S kampanjom želimo skupiti 20.000 dolara, koliko nam treba da završimo ovaj film, u 24 sata smo skupili 2000 dolara.

Ohrambeni ste s prvim filmom, takvi filmovi su važni na razini društvene odgovornosti, danas je malo istraživačkih priča novinara jer za to nedostje financijskih sredstva, ne mogu si to priuštiti.

Jako si dobro to mogu priuštiti, ali ne žele, prvenstveno dvije velike medijske kuće.

Ali po pitanju Agrokora ima istraživačkih priča.

Ima istraživačkih priča, ali nema istraživačkih timova, svatko ide na svoju stranu i lovi komadić po komadić priče.

Je li bilo opstrukcija dok se pribavljali dokumentaciju za film?

Ne, svi su bili jako ljubazni, svi su sudovi i arhive koje smo kontaktirali bili otvoreni. Dajemo podršku USKOK-u.

Premijera filma bi trebala biti u drugoj polovici prosinca, zar ne?

Nadam se da ćemo do kraja godine biti gotovi, skupilo se 500-njak stranica materijala, radilo se deset sati dnevno da bi se film napravio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.