'Ne treba mi Lex Šerif, a lošim šerifima zakon neće pomoći'

Vijesti 06. stu 201714:26 > 14:27
N1

HSLS-ov Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, bio je gost emisije N1 studio uživo.

“Bjelovar kao taxfree zona dosta pompozno marketinški zvuči. Jasno da ne možemo sve poreze izbaciti, iako bih ja to jako volio, ali možemo za jednu kunu dati sva porezna opterećenja u domeni grada Bjelovara poput komunalne naknade, komunalnog doprinosa i zemljišta koje poduzetnik želi kupiti, a u vlasništvu su Bjelovara. Mi bismo oslobili plaćanja investitore koje žele investirati u industriju proizvođačkog tipa.

Mi smo se vodili onime da se smanjenjem opterećenja na investicijama može ostvariti povećana potrošnja. Radili smo kalkulacije, bit će 3 do 4 milijuna kuna manje u gradskoj blagdajni ali sigurno će biti povećanje za 5 godina i to će se nivelirati.

‘Telefon ne prestaje zvoniti, investitori se raspituju’

Vidjeli smo da nam se smanjila nezaposlenost u Gradu Bjelovaru, ali se s druge strane nije povećala zaposlenost što znači da su ljudi, kao i u drugim gradovima, otišli negdje drugdje. Mi se moramo uhvatiti u koštac s tim i i napraviti nešto što će privući investiciju u Bjelovar. Veliki je investitor pitao zašto bi došao baš u Bjelovar. On se raspituje, otkako smo pokrenuli priču telefon ne prestaje zvoniti. Ovo je hrabar iskorak i to smo željeli. Prioritet nam je bio otvoriti se prema malim i srednjim poduzetnicima. Bjelovar je odličan za takve vrste investicija, za startupove, IT sektor… Planiramo dovesti mlade informatičare da rade u Bjelovaru.

Sve smo analitički razradili i prije nekoliko dana smo postali sveučilišni grad s tri studija, mehatronikom, računarstvom i studijem sestrinstva. U zadnjih nekoliko godina se više od 85 posto mehatroničara zapošljava. Problem je što se mladi nemaju gdje zaposliti, potrebe tržišta rada nisu usklađene s obrazovnim institucijama. Mislim da je to u Bjelovaru dobro pogođeno”, objasnio je gradonačelnik Hrebak koncept grada kakvog su zamislili.

‘Umjesto u manifestacije, investirat ćemo u poduzetništvo’

“Nećemo se ničega odreći, država je pomogla. Idu izmjene zakona o jedinicama lokalne samouprave i područne regionalne samouprave, dobit ćemo dio od poreza na dohodak i umjesto da trošimo na manifestacije investirat ćemo u poduzetnike. Zadovoljni smo kako Grad funkcionira, on nije zadužen grad, do kraja godine će biti na ispod 10 posto zaduženosti. Velik dio kredita smo otplatili i neće biti pada standarda”, rekao je Hrebak koji je prokomentirao i potrebu poduzetnika za racionalizacijom državne uprave i tzv. lex Šerif.

“Mi smo zabranili zapošljavanje u iduće tri godine. Osobno sam pobIjedio na lokalnim izborima, mislim da su poduzetnici u pravu, pobIjedili smo na konceptu pametnog grada. Ono što ja vidim, smatram da postoji prostor za racionalizacijom uprave.

‘Ne treba mi Lex Šerif’

Meni osobno ne treba zakon koji će mi osigurati mandat, neka to ovisi o onome što smo postigli u četiri godine. Vlada je imala dobru namjeru da se smanje troškovi lokalnih izbora, ali bojim se da će to sve pasti u drugi plan i da će ta jedna odredba, koja može imati i dobre i loše strane, prevladati kao loša. Mi svi lokalni dužnosnici smo ionako okarakterizirani kao šerifi. Ja sebe ne smatram šerifom, mislim da me ni građani takvim ne smatraju, a onim lošim šerifima nikakav zakon neće pomoći, oni će otići i sa zakonom i bez njega”, smatra Dario Hrebar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.