Ramljak mjesečno u Agrokoru zarađuje 118.941 kunu bruto

Vijesti 07. stu 201715:26 > 15:43
REUTERS/Antonio Bronić

Nakon što je prošloga vikenda ponovno aktualizirano pitanje plaće Vladina povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka otkrilo se da je njegova plaća veće no što se mislilo.

Ramljak je otkrio da je podigao tužbu protiv šefa SDP-a Davora Bernardića, a šef oporbe na to mu je uzvratio pozivom da objavi iznos svoje te plaća svojih savjetnika.

Premda se činilo da Bernardić ima problema s poimanjem određenih informacija jer je Nacional ranije objavio da Ramljak mjesečno Agrokor košta 89.228 kuna što je bio bruto iznos, a mediji su iz toga izračunali neto iznos od oko 50.000 kuna, Index je od Agrokora zatražio točan iznos mjesečne plaće Vladinog povjerenika.

Iz njihova odgovora proizlazi da je znatno veća od one koju je bio objavio Nacional, o to za gotovo 22.000 kuna mjesečno neto, odnosno 30.000 kuna bruto. Ramljakov mjesečni honorar, naime, iznosi 118 941 kunu bruto, odnosno 71.396 kuna neto.

Mjesečna naknada koju prima Vladin povjerenik propisana je člankom 20. stavkom 2. Lex Agrokora, a kolika će ona biti ovisi o uputi Ministarstva gospodarstva Martine Dalić, koje je visinu naknade odredilo prema prosjeku plaća koju je Todorićeva uprava imala u prva tri mjeseca ove godine. 

“Iz odluke Ministarstva gospodarstva izdvajamo sljedeću uputu: ‘Stručne službe društva Agrokor d.d. odredit će prosječnu mjesečnu bruto plaću koju su ostvarili članovi uprave u periodu od siječnja do ožujka 2017. godine odnosno u posljednja tri mjeseca prije otvaranja postupka izvanredne uprave nad društvom Agrokor d.d. te će tako dobiven iznos predstavljati mjesečnu bruto nagradu koju izvanredni povjerenik ostvaruje sukladno odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave’.

Bruto plaće članova Uprave Agrokora d.d. u siječnju, veljači i ožujku 2017. godine bile su u rasponu od 100.327,33 kune do 129.603,58 kuna, pa kad se plaće svih članova uprave za sva tri mjeseca uzmu u obzir dobiva se prosjek u bruto iznosu od 118.940,70 kuna. Iz ovog bruto iznosa, nakon što plati doprinose, porez i prirez, po obračunu ugovora o djelu neto primitak izvanrednog povjerenika je 71.395,52 kune. Bonusa nema”, odgovorili su Indexu na pitanje o Ramljakovoj plaći i bonusima.

Na pitanje zašto je Nacionalu potvrđena niža brojka, iz Agrokora su odgovorili da je iznos objavljen na naslovnici Nacionala bio bruto iznos isplaćen za travanj, dok je neto iznos u travnju bio 53.456,55 kuna. “Kada je upit stigao, stručne službe Agrokora koje su bile izračunale isplatu za travanj na upit su bile poslale informaciju PR koliki je iznos isplaćen izvanrednom povjereniku i taj je odgovor proslijeđen mediju”.

Dakle, oni su Nacionalu zapravo odgovorili iznosom isplate za taj mjesec, a ne iznosom dogovorene mjesečne naknade. Kako je Ramljak počeo raditi 10. travnja, nije mu bila isplaćena naknada za cijeli travanj pa je objavljeni iznos točan – samo za taj, prvi mjesec.

Prosječna naknada znatno je, znatno viša, i iznosi 118.941 kunu bruto, odnosno 71.936 kuna neto. I teza da Ramljak zarađuje dvostruko više od premijera više nije točna jer zarađuje četverostruko više. Nitko iz Agrokora nije našao za shodno demantirati Nacionalovu brojku, koja premda je točna za travanj, ne daje stvaran iznos znatno više prosječne mjesečne Ramljakove naknade.

Ramljak je, podsjetimo, postao vladin povjerenik mimo javnog natječaja, i to nakon aktivacije Lex Agrokora, koji je i sam pisao. Samim time bio bi u sukobu interesa, jer je od travnja primio više od 800 tisuća kuna bruto honorara.

No kako formalno nije dužnosnik, jer ga imenuje sud na prijedlog vlade, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa neće ga istraživati iako je i sam pisao zakon koji mu osigurava milijunsku zaradu.

Tijek događaja uživo pratimo OVDJE.