MOST: Kujundžić "opalio" pljusku medicinskim sestrama

Vijesti 08. stu 201719:20 > 19:32
N1

Tematska sjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku prekinuta je zbog nedolaska predstavnika Ministarstva zdravstva, koji su očito odlučili bojkotirati važnu raspravu o položaju medicinskih sestara u Hrvatskoj, upozorio je Most nezavisnih lista.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić svojim je nedolaskom pokazao koliko mu je važna ova goruća tema hrvatskog zdravstva i koji su njegovi prioriteti, upozorila je saborska zastupnica Mosta i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić.


“Ministar je odlučio bojkotirati tematsku sjednicu i očito zabraniti dolazak svojim suradnicima. Da bi sestrinstvo bilo priznato kao profesija, potreban je velik angažman svih nas. Višegodišnja složena  problematika u području temeljnog obrazovanja medicinskih sestara od nerazumijevanja sestrinstva kao samostalne profesije, organizacijske neusklađenosti s potrebama za zdravstvenom njegom i razinama obrazovanja te izjednačavanje različitih razina obrazovanja, problem visokoškolskog obrazovanja, neusklađenosti sa zakonodavstvom Europske unije, problem zapošljavanja, uvjeti rada, neodgovarajuće komunikacije s različitim dionicima zdravstvenog sustava te, u konačnici, odlazak velikog broja medicinskih sestara iz Republike Hrvatske zbog traženja zaposlenja u zemljama članicama Europske unije, razlozi su zbog kojih sam i sazvala ovu tematsku sjednicu. Zato je ovakav stav iz Ministarstva zdravstva jednostavno nedopustiv”, Strenja Linić, navodi se u priopćenju Mosta odaslanom medijima.

Na sjednicu, zakazanu tjednima unaprijed, došlo je vieš od 20 predstavnika i predstavnica struke – Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske udruge medicinskih sestara, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara, dekani Zdravstvenih fakulteta i Veleučilišta, ravnatelji srednjih medicinskih škola te profesora medicinskih fakulteta, ali uzalud.

Medicinske sestre – medicinski tehničari čine najbrojniju profesionalnu skupinu u zdravstvenom sustavu, gotovo polovicu od ukupno zaposlenih zdravstvenih radnika (44,4 posto), a  prema podacima Registra Hrvatske komore medicinskih sestara, Komora u ovom trenutku broji 38.642 članica i članova. Svakim danom medicinskih sestara je sve manje, a u inozemstvo ih je otišlo čak 1.800, pa se procjenjuje da nedostaje između osam do 12.000 medicinskih sestara, upozorava Most.

Današnja tematska sjednica sazvana je na inicijativu Hrvatske komore medicinskih sestara kako bi se, u svjetlu trenutačnog nedostatka velikog broja medicinskih sestara, pokušalo otkloniti razloge njihova nezadovoljstva, smanjiti njihov odlazak iz zemlje i poduzeli koraci k unapređenju njihova položaja.

Zanimljivo je da je samo sat vremena prije sjednice ministar Kujundžić bio u Saboru, samo kat iznad dvorane u kojoj se održavala tematska sjednica, no odlučio je uopće ne saslušati probleme medicinskih sestara.

“Besmislena je naša sjednica bez predstavnika iz Ministarstva zdravstva. Ovo je ključna tema do koje bi ministru trebalo biti stalo”, rekao je na sjednici SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović, a Strenja Linić naglasila je da će sljedeća sjednica biti zakazana kada predstavnici Ministarstva zdravstva budu mogli nazočiti.