"Plenković je uspio što nije uspjelo nijednom premijeru"

Vijesti 13. stu 201711:35 > 11:47
N1

Branimir Bunjac gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao stanje u državi.

Premijer Andrej Plenković u petak je Bunjca u Saboru pitao tko je on uopće, dodavši da ne zna tko bi za njega mogao glasati. “Ja sam zastupnik Živog zida, po struci povjesničar. Dvadeset godina sam radio prije dolaska u Sabor i to je moj prvi mandat”, rekao je Bunjac u N1 studiju uživo.

Komentirao je i stanje u Agrokoru, što je jedna od glavnih tema kojom se Živi zid bavi, ali i rad Vlade. Upitan radi li izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom dobro svoj posao, Bunjac je istaknuo da je mišljenje Živog zida da cijela Vlada ne radi dobro.

“Nije dobro radila svih 13 mjeseci, trebala je podnijeti ostavku i bez Agrokora i bez lexa Agrokor. Fokus javnosti je bio na lex Agrokoru, a mi smo još u travnju glasali protiv toga zakona. Njime si je hrvatska država natovarila moguće potencijalne tužbe u velikim iznosima, prije svega ruske Sberbanke, a odgodila je stečaj. Nije pretvorila Agrokor u potencijalno uspješne tvrtke, nego odgodila stečaj. Ona je dugove platila dizanjem novog kredita i prikazala najbolnije od svega da Vlada nema rješenje. Ona je zapravo pala u travnju kad je raskinula koaliciju s Mostom i donijela lex Agrokor, pa u ovom obliku teško može doživjeti kraj mandata za tri godine”, istaknuo je Bunjac.

“Povjerenje Vladi treba stalno preispitivati, jer ne radi dobro. To nije ekskluzivni stav Živog zida, nego to pokazuju sva relevantna ispitivanja javnoga mnijenja. U prvih godinu dana premijer Plenković uspio je postati najomraženiji političar u državi. Uspio je to učiniti i prije Jadranke Kosor, Ive Sanadera i Zorana Milanovića. Rejting HDZ-a počinje padati, 77 posto građana ne vjeruje u smjer kojim Vlada ide”, rekao je Bunjac.

Govoreći o slučaju Ina-MOL, Bunjac se dotaknuo i posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. “Zanimljiva je koincidencija s posjetom predsjednice Rusiji i ponudom Rosnjefta za navodnim otkupom Ine, i napadom predsjednice Vladi. Moguće da se tu nešto događa što je izvan našeg uvida. Hrvatska ni na koji način nije smjela dopustiti da energetski sektor preda strancima. To nijedna država na svijetu sebi ne bi dozvolila. Svi koji pokušavaju ukazati na problem dobivaju otkaze i to je način na koji se Vlada suočava s problemima”, rekao je Bunjac.