Opoziv Vlade odbačen s 59 glasova za, 78 protiv

Vijesti 10. stu 201707:03 > 11. stu 2017 00:25
Screenshot

Raspravom o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor u petak je nastavljena sjednica Sabora, a nakon više od 13 sate rasprave uslijedilo je glasovanje, najprije ono o povjerenju Vladi.

Oporba nije uspjela skupiti dovoljno ruku za rušenje Vlade. Za izglasavanje nepovjerenja Vladi glasalo je 59 zastupnika, a protiv ih je bilo 78.

Podsjetimo, SDP je pokrenuo prijedlog za opoziv Vlade, skupivši 31 potpis oporbenih zastupnika (19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku). Nakon što su prošli četvrtak u saborsku proceduru predali prijedlog za opozivom Vlade, čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je da je potrebno “raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor”. Vlada je u četvrtak na sjednici odbacila sve navode iz oporbenog prijedloga za pokretanjem pitanja njezinog povjerenja zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor, a premijer Andrej Plenković poručio je da su djelovali preventivno, na vrijeme te izrazio nadu da će proces restrukturiranja kompanije nastaviti u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta.

TIJEK DOGAĐAJA

00:11 Nakon toga glasalo se o nepovjerenju HDZ-ovoj ministrici Nadi Murganić, a ni u tom slučaju oporbi nije uspjelo skupiti dovoljno glasova.

00:10 Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja Vladi RH. 59 zastupnika bilo je ZA opoziv Vlade, a 78 PROTIV.

23:59 Uskoro se očekuje glasanje o nepovjerenju vladi, posljednji govori šef SDP-a govori Davor Bernardić.

“Maske su pale, vlada je ostala bez ijednog odgovora”, rekao je Bernardić.

23:55 Ivan Pernar je u pojedinačnoj raspravi deset minuta nabrajao kako bi izgledala Hrvatska da je Živi zid na vlasti. Između ostalog, u zatvoru bi bili Ivica Todorić, Ivo Sanader i Robert Ježić.

“A da je Živi zid na vlasti ja bih doma spavao i ne bih bio ovdje”, komentirao je na kraju Pernarova izlaganja Gordan Jandroković.

23:38 SDP-ov Željko Jovanović kaže da HDZ zaslužuje otići jer štiti uhljebe.

“Imamo Vladu koja je u odlasku i koja je ortačka”, rekao je Jovanović.

23:30Raspravu je nastavio zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.

“Ova vlada zbog cjelokupne svoje politike ne zaslužuje podršku, sami su trebali dati ostavku, a ne da je netko na to prisiljava”, rekao je Bunjac te dodao da će Klub Živog zida glasati za opoziv Vlade.

23:20 Tomislav Panenić zatražio je istragu da se otkrije kako su dokumenti iz arbitraže dospjeli u medije.

23:10 Takon stanke Pernar je govorio o odluci arbitraže između INA-e i MOL-a.

23:00 Ivan Pernar zatražio je stanku zbog objavljivanja dokumenata iz arbitražnog postupka s MOL-om.

Iz istog razloga stanku je zatražio i Mostov Tomislav Panenić. Reiner je odobrio stanku od 10 minuta.

22:40Maras je još jednom upitao ministricu Dalić da objasni kako je Ante Ramljak bio kvalificiran da postane povjerenik vlade.

22:35Počela je pojedinačna rasprava u Saboru, a prvi na redu je SDP-ov Gordan Maras.

Predsjedanje je preuzeo zastupnik Reiner, a premijer je otišao iz sabornice skupa s predsjednikom sabora Jandrokovićem.

22:18 “Jadna zemlja kojoj ste vi faktor stabilnosti”, poručio je HNS-ovim zastupnicima Batiniću i Čuraju nakon njihovih izlaganja u kojima su poručili da će podržati Vladu, SDP-ov Ranko Ostojić.

22:10 “Bilo je lijepo slušati govor gospodina Batinića (HNS) uz naslovnu pjesmu iz Titanica. To je da vidite koliko ste vi dosljedni. Vi sjedite u Titanic Vladi. Vi ste poput scene iz Titanica, brod tone a vi se držite kao Leonardo di Caprio za ogradu tonućeg Titanika i držat ćete se dok vas god more ne usisa jer vi s Titanica ne idete. Najljepši brod, najluksuzniji, a to je za vas vlast. Držat ćete se bez obzira što napravi Plenković, bez obzira na simbole i ono za što ste se borili”, rekao je Gordan Maras (SDP) nakon izlaganja HNS-ovog Milorada Batinića koji je rekao da će oni podržati Vladu s kojom su u koaliciji.

Jandroković je morao upozoravati SDP-ove zastupnike da utišaju mobitel jer su puštali pjesmu Celine Dion aludirajući na prijašnje tvrdnje HNS-a kako je Plenkovićeva vlada Titanic vlada.

21:50 Ivan Pernar u jednoj od replika upućenoj zastupniku Bileku, rekao je kako je demagogija priča da je HDZ spasio radnja mjesta pomoću Lex Agrokora.

“Desilo bi se isto što se dogodilo u BiH, netko bi drugi kupio tvrtke koje dobro rade, a radna mjesta bi se zadržala. Jeste li bili skoro u Slavoniji, dame i gospodo? Da jeste vidjeli bi da je svaka druga kuća prazna i zatvorena. Pa nije Ivica Todorić potjerao te ljude nego vi. Vi gospodo iz HDZ-a i SDP-a”, rekao je Pernar uz glasno negodovanje strane n akojoj sjede HDZ-ovci.

21:15 Ivan Vilibor Sinčić u ime Kluba Živi zid/SNAGA ocijenio je da Vlada ne bi prstom mrdnula da banke nisu odbile Ivici Todoriću dati novac jer je prezadužen. Poručio je da nikada ne bi mogao podržati Vladu koja tolerira tolike nepravilnosti.

“Navest ću samo dio nepravilnosti – stjecanje Jamnice za sitan novac, kršenje radničkih prava, plaćanje bonovima, povoljni krediti HBOR-a bačeni u vjetar, pritisci na dobavljače da pristanu na odgodu plaćanja, jeftine koncesije nad zemljom i izvorima vode, nikada plaćena koncesija za Smokvicu, izvlačenje milijarde kuna za osobne potrebe, neplaćanje poreza, način stjecanja Kulmerovih dvora i druge imovine”, pobrojao je Sinčić.

Strahuje, kaže, da je stečaj Agrokora nešto što se neće moći izbjeći jer je dug prevelik te da će do njega doći nakon 15 mjeseci kada istekne ‘lex Agrokor’, a Plenkoviću je poručio da će odgovarati zbog štete koju je učinio domovini.

20:50Peđa Grbin obrazložio je zbog čega oporba smatra da Vlada mora otići.

“Moram ukazati na sramotni istup gdje je ministrica Dalić rekla da je potpuno nebitno tko je radio lex Agrokor. Postavio sam pitanje tko su famozni stručnjaci koji su na njemu radili, odgovorili su mi da Vlada nema evidenciju. Dalić očito nije primijetila da je budući povjerenik Ramljak radio na ovom Zakonu, ne zna, zaboravila je. Ministrica Dalić se trenutno nalazi u nekoliko postupaka povjerenstva u odlučivanju za sukob interesa. Što se događa, predsjednik Vlade je poziva na sastanak o nacionalizaciji Ine. Gospođa Dalić zaboravlja prijaviti da njezin suprug od Ine dobiva bonuse koji se mjere u više od stotinu tisuća kuna. Plenković s ove govornice govorio je o promjenama o zakonu koji se trebao regulirati broj dužnosnika, a što smo dobili 151 dužnosnik u Vladi RH”, rekao je Grbin.

20:40 Premijer Andrej Plenković vratio se u sabornicu.

20:15 Branko Hrg: “Mi nećemo podržati zahtjev za opoziv Vlade iako se stvarno ne bi imalo o čemu baš puno raspravljati, ali s obzirom da se Vlada očitovala na 16 stranica može govoriti o ozbiljnosti vlade i na neozbiljno iznesene zahtjeve oporbe. – Nije mi jasno čemu ovi igrokazi, zašto se ovo uopće događa. Zašto mislimo da zabavljamo hrvatske građane. Svi znamo da ovo nije zabavno hrvatskim građanima. Sabornica postaje sve neozbiljnija”.

19:50 U ime Kluba zastupnika Mosta gvoorio je Tomislav Panenić koji je ustvrdio kako je očito da će vlada ima ti dovoljno ruku i da će joj biti izglasano povjerenje, a govorio je i o “dogovornoj demokraciji”.

Replicirao mu je SDP-ov Nenad Stazić koji mu je rekao kako su upravo oni dobijali što su htjeli kako bi ušli u Vladu, a govore o “dogovornoj demokraciji”.

“Zoran Milanović vam je nudio 7 ministarstava. Zašto? Jer ste to tražili. Ali s njim niste smjeli jer da ste ušli u vladu sa SDP-om, onda neki od Vas ne bi u Metkoviću mogli nedjeljom na misu, jer Vas pop ne bi pustio”, rekao je Stazić.

Milijan Brkić, koji trenutno vodi sjednicu rekao je kolegi Staziću da vjeruje kako je Božo Petrov rimokatoličke vjeroispovijesti, u kojoj su svećenici i fratri, a ne popovi.

19:25 Milorad Pupovac rekao je da je nacionalni interes održati ovu Vladu te da na nove izbore nije pametno ići.

“Gospodine Pupovac, bolje da se niste ni javili za riječ. Reći da je nacionalni interes sačuvati ovakvu vladu je smiješno. Pozivate na nacionalni konsenzus, zakopavanje sjekira, pa zašto je odete s gospodinom Plenkovićem na komemoracije”, replicirao mu je Branimir Bunjac.

Pupovac mu je odgovorio kako nije naviknut da druge riječi tumači drugačije te da od njega očekuje da ne pripisuje nešto što nije rečeno.

“Nisam rekao da je ova vlada nezamjenjiva i da je pametna, nemojte mi to imputirarati, gubim volju da s vama raspravljam”, odgovorio mu je Pupovac.

18:35 Peđa Grbin govorio je u ime predlagatelja za opozivom vlade.

“Sve što vlada izvodi u vezi Agrokora dovoljan je razlog za odlazak ove vlade,

18:29 Branimir Bunjac (Živi zid) upitao se zašto Vlada nije donosila takve zakone za blokirane, da se spriječi odlazak stotina tvornica u stečaj… – Vi ste ovim zakonom legalizirali ono što već znamo, da su tajkuni i kriminalci zaštićeni od strane HDZ-a – rekao je Bunjac, nazvavši to desnim populizmom.

Josip Borić (HDZ) citirao je bivšeg SDP-ovog ministra Slavka Linića koji je pohvalio lex Agrokor i kritizirao SDP jer ga nije podržao. Borić je rekao da je kriminal u predstečajnim nagodbama završio bez reakcije.

17.30  “Ostat ćemo mi i do iza šest ujutro”, komentirao je predsjedavajući Željko Reiner.

17.30 Branko Bačić, šef Kluba HZD-a, rekao je da je “skromni uradak” SDP-a nastao kao rezultat njihovog nezadovoljstva što Plenković nakon obznane roll-upa nije odmah došao u Sabor. Napomenuo je da je u osam mjeseci zastupanja Plenković u Saboru bio 17 puta, dok je Zoran Milanović u svom mandatu bio 32 puta u četiri godine.

“Čini mi se da u SDP-u ne zna lijeva što radi desna. U ovom uratku SDP kaže da je Vlada imala na raspolaganju nekoliko načina kako riješiti krizu u koncernu Agrokor. Između ostalog, sami tvrdite da postoji mogućnost državnog intervencionizma. Prije ovog uratka Grbin podnosi Ustavnom sudu ustavnu tužbu kako je to upravo državni intervencionizam koji grubo narušava prava vlasništva i kako država na taj način nije smjela intervenirati. Ja tvrdim da ovo nije državni intervencionizam jer je nadležnost i dalje u rukama suda i vjerovnika i da to je jedna vrsta stečajnog zakona”, rekao je Bačić.

17.14 Boris Lalovac rekao je da je regulator trebao reagirati prije lex Agrokora i zaustaviti trgovanje dionicama. 

17.04 Gordan Maras nasmijao je kolege zastupnike i predsjedavajućeg Reinera kada se nije mogao sjetiti svih članova vjerovničkog vijeća u Agrokoru.

“Fali peti…”, rekao je Maras, na što su zastupnici, a i predsjedavajući Reiner, reagirali smijehom.

Pogledajte video:

16.58 Siniša Hajdaš Dončić u ime Kluba zastupnika SDP-a izrazio je žaljenje što “njegovo veličanstvo”, misleći na Plenkovića, nije u sabornici, što se nije svidjelo predsjedavajućem Željku Reineru.

“Nemojmo ovako…”, rekao je Reiner.

“Razumijem da čovjek ima potrebe”, odgovorio je Hajdaš Dončić.

Hajdaš Dončić rekao je da je fond Knighthead poznat po kupovini duga Argentine: “Kako je to završilo? Da je trenutno još u tužbi, tužio je Argentinu”, rekao je Hajdaš Dončić, dodajući da su moguće tužbe jer je zakonom omogućeno povjereniku da gradira vjerovnike.

16:25 Anka Mrak Taritaš (GLAS) rekla je da je Agrokor nastao zahvaljujući crony ili rođačkom kapitalizmu.

“Apsolutno je bilo jasno da je Agrokor davno prije izmakao kontroli”, rekla je Mrak Taritaš, dodajući da bi iz ovog trebalo izvući poduku da se to više nikad ne ponovi.

“Hrvatska to zaista nije zaslužila. Za sve to, hajdemo biti pošteni, nije kriva ova Vlada. Agrokor je nastao kao dijete HDZ-a. Ova Vlada je došla s lex Agrokorom. Jedna odgovorna Vlada i premijer bi u tom slučaju rekao: “Ljudi moji, za ovako nešto nam treba konsenzus”. Našem premijeru Plenkoviću to nije palo na pamet”, rekla je Mrak Taritaš te povukla paralelu s jedrenjem: “Bez obzira na to koju regatu vozite i kakve brodove imate, znate tko dolazi prvi na cilj? Ne onaj koji je najopremljeniji, već onaj koji ima najboljeg taktičara.”

16:15 Krenula je rasprava po klubovima.

“Glasovanje o opozivu Vlade moglo bi biti tek oko 22 sata, ako će sve ići prema planu”, kazao je predsjedavajući Željko Reiner.

15:30 Riječ je uzeo HDZ-ov Šuker, no počeo je negodovat SDP-ov Gordan Maras. – Gdje je kraj vašem bezobrazluku – rekao je Šuker Marasu. Brkić je tada reagirao i opomenuo obojicu. – Kolega Maras nemojte upadati, ako ste nervozni ja ću vam platiti kavu – rekao je Brkić.

“Ak’ imate kaj za reći javite se, nemojte mi uletavati u riječ”, poručio je Šuker Marasu.

Šuker je na kraju konstatirao da se “u ovom Saboru nekad treba i povisiti ton da bi se došlo do riječi”.

15:25 S novim optužbama na račun premijera javio se Davor Bernardić.

“Gospodine premijeru, mene možete vrijeđati koliko želite, ali nemojte vrijeđati hrvatske poljoprivrednike, sprdati se s njima kao što ste sa zeljem. Širite laži! Rekli ste da je zakon napisan, ali da niste znali da će se aktivirati, a aktivirao ga sam Todorić. Ma dajte, molim vas! Nemojte više vrijeđati hrvatske poljoprivrednike”, rekao je Bernardić.

Predsjedavajući Milijan Brkić kazao mu je da je on već dugo u politici pa ćemo zato izreči samo opomenu.

15:20 Premijer je komentirao i navode iz oporbe da se izvanredni povjerenik u Agrokoru sastajao s nizom ljudi u proljeće, uključujući i predstavnicima Knightheada, kako bi se oni informirali o događajima. Plenković je rekao da je za to saznao prije sedam, osam tjedana.

“Kako je Ramljak mogao znati da će biti to što je sada, kako smo mogli znati tada da će se zakon aktivirati. Bilo bi čudno da ja znam tko se, kada i s kim sastaje i za to ne mogu odgovarati. On je odabran na temelju stručnih kvalifikacija koje ima”, rekao je.

15:05 Plenković je “kratko komentirao pokušaj Mosta da pretvori raspravu u rad Povjerenstva”.

“Što se tiče Povjerenstva, naveli ste taksativno točke kojima se treba baviti. Svako povjerenstvo do sada išlo je kronološkim redom, bilo bi dobro da Most objasni javnosti da Povjerenstvo radi upravo tim redoslijedom koji ste vi predložili. To što vi sad skačete s početka 90-ih na 2017. to je vaš problem. A da smo mi doveli povjerenika da mora sklapati ugovor… to je bila vaša odluka i potez i to je ono što je bitno. Ne možete biti u vladi i biti istovremeno oporba”, rekao je Plenković.

14:45Nikola Grmoja rekao je kako su Ivica Todorić i Agrokor imali politički utjecaj s najviših razina.

14:40Miro Bulj kazao je da pomalo žali premijera jer on nije pravi premijer, već je to Šeks, a njegovi su pomoćnici Gregurić i Valentić.

14:38 Šef Mosta Božo Petrov optužip je premijera da kleveće oporbu.

“Mostovi zastupnici će danas iskoristiti priliku da bi mogli nastaviti rad Povjerenstva. Ne znam zašto vas HDZ štiti i ne dopuštaju vam dolazak pred povjerenstvom. Nadam se da ćete nam sada odgovoriti na naša pitanja.”

“Ne znam znate li da neki fondovi otkupljuju potraživanja banaka prema Agrokoru”, pitao.

14:35 “Možete vi ovo sugerirati, ali nećete naći niti lipu korupcije u mom životu, zato ću se opirati stavu vaše stranke da mi radimo nešto protuzakonito. Borit ću se cijeli svoj politčki život da to otklonim od sebe i od stranke”, odgovorio je premijer AndrejPlenković.

14:32 “To se događa u kapitalizmu. Kad je Todorić potpisao aktivaciju lex Agrokora, ja sam vam vjerovao jer sam mislio da ste pronašli rješenje, ali situacija se izmijenila. Todorić tvrdi da ga se danas pljačka, da ga pljačka Ramljak, Vlada… Kad čujem da HDZ nekog pljačka, ja se naježim. Morate shvatiti našu bojazan, Hrvatska ne pripada samo vama – nego svim njezinim građanima. I kad netko tko poznaje stanje, a Todorić poznaje, kaže da ga se pljačka, mi strahujemo”, kazao je Nenad Stazić (SDP).

13:55 Plenković se Matiću “zahvalio” na ponuđenoj potpori.

13:53 “Je li to obećanje”, šalom je predsjednik Sabora Gordan Jandroković reagirao na Matićev govor.

13:50 “Vi ste jedan od onih bahatih HDZ-ovaca, ali i jedan civiliziran i dobar čovjek, ali zbog ekipe u kojoj se nalazite morate se ponašati kao bahati HDZ-ovac i docirati. Vi sigurno niste od onih koji misle da je Zemlja ravna ploča, od onih koji su protiv zabrane pobačaja, onih koji su protiv homoseksualaca i onih koji su za “dom spremni”, ali ste u ekipi među kojoj su i ljudi poput Culeja i drugi Karamarkovi spavači i morate se tako ponašati. Znam da vam je teško. Bunjac je bio u pravu. Dat ću vam potporu ako dođe problema s glasovima jer želite dovesti HDZ do civilizirane stranke, a to im ne uspjeva 27 godina. Ja sam vam za potporu sigurniji od ovih koje ste kupili na akciji – kupiš tri dobiješ pet”, kazao je Predrag Matić Plenkoviću.

Više čitajte OVDJE.

13:42 Govor Bunjca, čini se, iznervirao je premijera Plenkovića.

“Ja sam Vas prvi put slušao prije godinu dana i pitao sam se od kuda ste se vi stvorili, a sad se pitam tko je vam dao povjerenje”, kazao Plenković.

13:40 “Vi ste ovdje samo 12 mjeseci, ovo nije zanimanje za vas, ne snalazite se. Ova Vlada životari”, kazao je premijeru Branimir Bunjac (Živi zid).

13:25 “Uvrijedio me njegov ekspoze da će svojoj djeci pričati o meni, a ja svojoj djeci neću pričati o njemu. Molim da me zaštitite od ovakvog omalovažavanja”, obratio se Gordan Maras Jandrokoviću nakon što je premijer “pohvalio” njegovo izlaganje od prije nekoliko dana.

13:23 “Vi ste gospodine Maras, prije dva dana pokazali svu širinu, europsku orjentaciju, stil i sadržaj, to je bilo na takvoj razini da ja još i nakon dva dana ne mogu doći sebi od vašeg izlaganja. To ću zapamtiti kao veliki doprinos 9. sazivu Sabora, o tome ću pričati svojoj djeci A što mislite, da smo prije devet mjeseci poslušali vaše sugestije, što bi se dogodilo s radnim mjestima? Imate obraza tražiti od mene potpis na nešto što vi sugerirate u budućnosti. Da smo podržali ono što ste vi predlagali, imali bi nesrazmjernu katastrofu i krah”, uzvratio je ironično Plenković Marasu.

13:20 “Meni zanima, odnosno ono što tražim od vas je da kažete da se u Agrokoru neće izgubiti niti jedno radno mjesto, da kompanije Agrokora neće biti prodavane po svijetu od strane strvinarskih, lešinasrkih fondova. Hajdemo malo o budućnosti”, reagirao je Gordan Mars (SDP) na premijerovo izlaganje.

13:17 “Čak vas je i predsjednica pročitala, ne morate uvažiti prijedloge oporbe, slušajte predsjednicu. Za ovu zemlju bi bilo najbolje da odete”, replicirao je na govor premijera SDP-ovac Saša Đujić.

13:14 “Država je dala platformu da vjerovnici postignu nagodbu na korist radnih mjesta i način za otplatu svojih ogromnih dugova”, kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

12:58 Zastupnicima se obratio premijer Andrej Plenković. “Pred nama je bila kriza, gospodarski i financijski tsunami kakav Hrvatska nije mogla niti zamisliti”, rekao je Plenković. “Cijeli ovaj proces Hrvatsku nije koštao niti jednu jedinu kunu”, dodao je.

Više čitajte OVDJE.

12:57 “Sve Vlade su tolerirale sve što se događalo. Zašto se raspravlja o Agrokoru tek u 2017. godini”, zapitao se Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) koji je zadnji replicirao na izlaganje Davora Bernardića o pozivu Vlade.

12:55 “Što je vama u SDP-u? Dajte se smirite! Cijelo vrijeme iznosite optužbe na račun drugih, a kada drugi kritiziraju vas – skačete na noge.

Kolega Đujiću, ako još jednom dignete ton, dat ću vam drugu opomenu i više nećete moći sudjelovati u raspravi”, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković kojeg je iznervirao Saša Đujić (SDP).

12:34 “Vidim da vi imate plan. Pogledaje što vam kaže predsjednica, u Hrvatskoj je izvanredno stanje”, reagirao je Davor Bernardić na današnju izjavu predsjednice.

Predsjedničinu izjavu pogledajte u videu:

12:29Miro Bulj (Most) osvrnuo se na dio izlaganja Davora Bernardića u kojem je spomenuo da mu je žao Mosta jer ga je HDZ prevario.

“Meni je žao što prije 15 godina nije postojala jedna skupina ljudi kao što je Most, a koji je rekao ne prodaji HEP-a. Žao mi je što ovdje nije premijer Šeks, jer je on rekao da je sastavio ovu Vladu. Dobro bi bilo da je premijer Šeks sada na balkonu pa da nam kaže kako je sastavio ovu Vladu”, kazao je Bulj i dodao da ovu Vladu ne vodi Plenković već Šeks, Valentić i Gregurić koji su, kako je rekao, stvorili ovaj sustav.

12:24 “Ne mogu vjerovati o čemu vi ovdje govorite, slavite li obljetnicu Oktobarske revolucije?”, pitao je Željko Glasnović (nezavisni zastupnik).

11:55 “Tuđman vrijeđa komuniste, a njegov otac je bio komunist”, reagirao je Ivan Pernar (Živi zid) na govor Miroslava Tuđmana i zaradio opomenu od Jandrokovića koji ga je posjetio da nakon dvije opomene slijedi oduzimanje riječi.

11:50 Miroslav Tuđman (HDZ) kritizirao je Bernardića da u 20-minutnom izlaganju nije uspio obrazložiti SDP-ov zahtjev za opozivom Vlade.

“Shvatio sam vašu diskusiju tek kada ste rekli da Sabor doživjavate kao političku sudnicu, a ne želite priznati ni elemetrane činjenice da je privatizacija počela s Antom Markovićem i njegovom zakonom. Spominjete zakon o 200 obitelji, a ako mi citirate da je to itko spomenuo iz redova HDZ-a, ja svima u oporbi plaćem ručak. Ako to ne citirate, onda vi ovoj strani plaćate ručak”, kazao je Tuđman.

11:37 Bernardiću je odgovorila Grozdana Perić (HDZ) kritizirajući ga da Vladi  zamjera što u Saboru danas nema Marića, a nema ni svih SDP-ovaca dok se o njihovom zahtjevu raspravlja.

11:32 “Gospodien Bernardiću, “dno dna”, tim je riječima preključer premijer okarakterizirao razinu rasprave u Saboru i bio je u pravu. Mi danas gledamo kako na vašu raspravu nisu replicirale one kolege koje nešto znaju o ovom, gledali smo kako vam repliciraju oni koji se služe populizmom koji je gori od onog koji je neki dan razljutio premijera”, kazao je Bojan Glavašević (SDP).

“Otac i majka Agrokora su CK SKH odnosno SDP”

11:24 “Meni netko fali ovdje, netko od ministara u Vladi, nema gospodina ministra financija kada se priča o Agrokoru, nema čovjeka koji je bio direktor u Agrokoru, o tome se radi”, reagirao je Bernardić na izlaganje Bunjca koji je nadopunio šefa SDP-a odnosno njegovo izlaganje u Saboru kojim je obrazložio opoziv Vlade.

11:15 “Jadranska banka je protuzakonito davala kredite Agrokoru u iznosu većem od kapitala banke 2015. i 2016, godine. Kako je moguće da se lešinarski fondovi naplaćuju prije hrvatske države, a ministar Marić i dalje je ministar bez odgovornosti”, kazao je Branimir Bunjac (Živi zid).

11:10 U vašem izvješću nismo čuli ništa osim optužbi, iz petnih žila se napinjete da pokažete da je Agrokor dijete HDZ-a. Vi ste mladi, ali trebali biste znati da su otac i majka Agrokora CK SKH odnosno SDP koji je donio zakon o privatizaciji na temlju čega je nastao Agrokor”, kazao je Petar Škorić (HDZ).

“Iznosiite optužbe koje čitate na Todorićevom blogu, ispada da ste glasnogovornik Todorića”, kazao je Škorić optužujući SDP da manipulira javnošću.

10:58 “Od ovog će najviše profitirati strvinarski fondovi koji se bogate. Da ovo nije tužno, bilo bi smiješno. Sve će se otkriti i zato ne srljate u prevaru i takve poslove”, poruka je Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) HDZ-ovcima kojom je zaključio svoje izlaganje o krizi u Agrokoru.

10:53 “Znate li kolika je cijena ogulinskog zelja”, upitao je Ivan Ćelić (HDZ) Bernardića. Šef SDP-a mu je uzvratio: “E moj Ćeliću, vama je zelje glavni argument. Vi ste pali s Marsa.”

10:50 “Plenković mora znati da u Vladi ima ministra koji je bio Todorićev direktor, mora znati da je nakon noćnog sastanka u Vladi, pod okriljem noći i još ne znam čega, napisan lex Agrokor. Napisan je u 5 do 12, a mi smo pozvani u 1:15 . Plenković je preuzeo odgovornost za sve što se nakon toga događa u Agrokoru” , kazao je Davor Bernardić.

10:47 “SDP je isto što i Agrokor”, kazao je Ante Babić i upitao Bernardića zastupa li on to Todorića. Na to mu je Bernardić uzvratio je li možda zaboravio da je Todorićev čovjek ministar u Plenkovićevj Vladi.

“Jeste li vi to zaboravili? Sinkopa?”, pitao je Bernardić.

10:45 “Još uvijek sam pod dojmom promocije Sauche u jednog od lidera HDZ-a”, kazao je Gordan Maras, a na što je reagirao Jandroković upozoravajući SDP-ovca da ne vrijeđa i da ne govori o imenima!

10:38 “Ovo je akcija dogma, gospodine Bernardiću. Karamarka se rušilo samo zbog jedne riječi – lustracija. Ta je riječ bila zabranjena. Koju nam vi alternativu nudite? Marasa, ministra obrta bez dana rada u realnom sektoru, Ranka Ostojića poznatog po aferi svastika ili Freda Matića koji je pisao istinu o ratu, a sve je to a nije istina”, rekao je Stevo Culej.

“Plenkoviću, zar vam nije neugodno da vam Saucha drži većinu?”

10:35 “Plenković i Saucha su jednako popularni u klubu zastupnika HDZ-a”, kazao je Gordan Maras koji je kritizirao Jandrokovića zbog načina na koji vodi sjednicu. Jandroković mu je uzvratio da mu on neće određivati kako će voditi sjednicu.

10:31 “Pustite me na miru, kako vam nije nugodno”, uzvratio je Beljaku Saucha ističući da on nije ni za što osuđen.

10:30 “Plenkoviću, zar vam nije neugodno da vam jedan Saucha drži većinu?”, pitao je premijera Plenkovića Krešo Beljak.

“Da ste imali muda, stali biste za govornicu i rekli da vas se hapsi”, kazao dodao je.

Više čitajte OVDJE.

10:28 Nakon Bernardićeva obrazlaganja zahtjeva za opozivom Vlade u kojemu je žestoko napao premijera, za riječ se u Saboru javio Tomislav Saucha koji se, pak, obrušio na svog bivšeg stranačkog šefa.

“Zastupnik ne smije vrijeđati druge zastupnike. Ovo je već praksa Bernardića, nije u redu da se nekoga stalno proziva ad hominem i insinuira neke kriminalne radnje. Ako imate neke dokaze, javite koji su. Vi znate zašto sam ja onda glasao, pričali smo tada u vašem uredu. Vi ste tada kazali da želite na izbore da saznate kolika ste truba, ja ću vam reći, velika ste truba, rekao je Saucha.

Više čitajte OVDJE.

Bernardić: Tko nije jamio sada ima priliku, ali još malo pa nestalo

10:21 Izlaganje Bernardića i napadi na premijera izazvali su 41 repliku.

10:18 “Više Ramljak ima savjetnika nego Trump, Putin i Merkel zajedno, nije li vam to sumnjivo, ako nije onda živomo u dvije različite stvarnosti. Ne bi me čudilo da je novac odlazio po raznim računima u inozemstvu, u to imamo pravo sumnjati.

Da je i u Alan Fordu, ovo bi bilo previše, gdje su novci, gdje su pare? Postoji li neki tajni plan iza svega toga. Ovo me podsjeća na onu iz devedesetih iz doba privatizacije: “tko je jamio jamio je. Tko nije jamio sada ima priliku, ali još malo pa nestalo.”

“Vaše gršeke će platiti hrvatska djeca, ali vjerojatno neće vaša”, kazao je Bernardić Plenkoviću.

10:13 “U Vladi se događa serija tajnih sastanaka gdje dolaze Todorić, Knighthead i tko zna tko još. I onda pišete Lex Agrokor za Todorića, ali tek nakon dogovora s strvinarskim fondovima. Tu ste prevarili kolege iz Mosta koji su vam vjerovali. Tada ste inaugurirali novi sustav, političku korupciju. Uzeli ste nove ortake, Sauchu i Vrdoljaka. Priče o vašoj većini su priče za malu djecu. Svima je jasno da je ovo trgovačka većina koja je nastala krađom glasova birača ove zemlje, birača koji su glasove dali drugim strankama. Ovo je jasna politička korupcija, nemojte pričati o stabilnosti”, rekao je Bernardić

10:05 “Zašto bježite od Povjerenstva, zašto skrivate istinu o Agrokoru, zašto ste zabranili dolazak pred Povjerenstvo Dalić i Ramljak. Tko će odgovarati kada se Agrokorove tvrke prodaju u bescjenje i tko je lagao, čiji ministar je lagao”, pitao je Davor Bernardić premijera Plenkovića.

“Agrokor je dijete HDZ-a, nastao je za odabrane, HDZ ga je odgajao i sad prijeti urušavanju hrvatskog gospodarstva. Da je tako proizlazi iz iskaza dvaju bivših premijera iz vaših redova”, kazao je Bernarić ističući da odgovornost imaju i sve vlade, ali i HANF-a i Porezna uprava koje nisu radili nazdor Agrokora.

“Tražimo odgovornost svih koji su upetljani u ovaj propust oko Agrokora, kazao je Bernardić.

9:47 “Nema opstrukcija Povjerenstva od strane HDZ-a, naši zastupnici sudjeluju u njegovu radu. Pričekajmo kakvi će biti zaključi Povjerenstva, pričekajmo da završi s radom, ako ga zakon prie ne ukine”, kazao je Branko Bačić.

9:47 “Tražio sam stanku kako bi progovorio o Istražnom povjerenstvu. Cijelo vrijeme imamo pokušaj sramoćenja Povjerenstva i od strane HDZ-a pokušaj opstrukcije Povjerenstva, a zadnjih dana vidimo da Todorićeva obrana preko medija pokušava progurati tezu da se u njegovom slučaju radi o političkom progonu. Želim svima poslati poruku da je Povjerenstvo jedini alat kojima se može srušiti teza obarne, jer su imali potporu s najveće razine vlasti. Todorić i Agrokor su bili politički zaštićeni, a ne politički progonjeni” kazao je Nikola Grmoja.

“Iz dana u dan se cementira tanaka većina, bitno je kako će premijer danas odgovotri na pitanja, ovdje je bitan sadržaj, jer je rezultat izvjesan, znamo kakav će biti ishod glasovanja. Što ovdje možemo očekivati od HNS-a i drugih koji čine čine većinu, ali očekujemo odgovore o Plenkovića”, dodao je Grmoja.

9:32 Početak sjednice započeo je tako da su četiri kluba zastupnika zatražila stanku, pa se sjednica nastavlja, najavljeno je, u 9:45 sati.

9:30 Premijer je uoči početka sjednice rekao da očekuje da će imati 78 ruku tijekom glasovanja, nakon rasprave o opozivu.

Više čitajte OVDJE.

9:23 ”Nama nije cilj opozvati Vladu, jer to nije moguće s ovakvim stupovima i na način kako je ta Vlada formirana. Ovdje ćemo tražiti odgovore na pitanja, prvenstveno oko Agrokora”, kazao je za N1 uoči početka sjednice Nikola Grmoja (MOST).

Više čitajte OVDJE.

9:10 Premijer je stigao u Sabor gdje za 20 minuta treba početi sjednica. Na novinarsko pitanje kakvu razinu rasprave danas očekuje, s obzirom da je u srijedu kazao da je rasprava bila ‘dno dna’, kazao je kratko: Razina rasprave mogla bi biti bolja.