SDP ima tri konkretne mjere u borbi protiv iseljavanja

Vijesti 14. stu 201715:23 > 15:45
N1

Demografiju će potaknuti veće plaće, stabilnost i normalno radno vrijeme, poručio je SDP-ov šef Davor Bernardić na konferenciji za medije na Iblerovu trgu i najavio da stranka ima tri konkretne mjere u vidu zakonskih rješenja - rast minimalne plaće, izmjena Zakona o doprinosima te uvođenje pripravništva za mlade.

Govoreći na temu “Dostojanstven posao i dostojanstvena plaća, ključni elementi borbe protiv iseljavanja iz Hrvatske“ Bernardić je, ukratko predstavio bolne točke hrvatskog društva i gospodarstva te najavio da će SDP ponuditi tri zakonska prijedloga kojima predlažu povećanje minimalne plaće, jačanje sigurnosti rada te poticanje zapošljavanja mladih.

 To je naš zadatak, nemamo vremena čekati ovu Vladu koja kao da je odletjela u oblake. Imamo predsjednicu koja vidi da mladi odlaze i da nemaju nadu u dostojanstven život, a imamo i premijera, koji kao da živi u nekom svom izoliranom balonu i ne vidi pored zdravih očiju, upozorio je Bernardić.

Situacija u Hrvatskoj je takva da mladi iseljavaju dok ortaci izvlače novac iz zemlje, ustvrdio je Bernardić, predstavljajući SDP-ov prijedlog izmjena radnog zakonodavstva kojim će obuhvatiti Zakon o minimalnoj plaći tako da bi se njen rast vezao uz rast prosječne bruto plaće i da bi dosegla 60 posto prosječne plaće, za razliku od sadašnjih 40 posto.

Izmjenama Zakona o doprinosima stimuliralo bi se zapošljavanje na neodređeno tako da se poslodavce na pet godina oslobodi plaćanja doprinosa na plaću, a izmjenama Zakona o sufinanciranju zapošljavanja vratilo bi se sufinancirano pripravništvo, a stručno osposobljavanje bilo bi ostavljeno samo za zanimanja u kojima je uvjet stručni ili majstorski ispit.

Male su plaće, vlada nesigurnost radnog mjesta, nema poticaja za zapošljavanje mladih ljudi, SDP ne može čekati ovu Vladu, koja će se ići šminkati po Švedskoj dok mladi odlaze, opetovao je Bernardić.

‘Nitko u Hrvatskoj ne smije imati plaću manju od 3.000 kuna’, rekao je Gordan Maras istaknuvši da SDP predlaže stimuliranje zapošljavanja ljudi na neodređeno kroz oslobađanje plaćanja doprinosa.

Predsjednica Savjeta za rad, zapošljavanje i socijalni dijalog SDP-a Tanja Dalić upozorila je na “duha u boci” koji je pušten govreći o SOR-u – stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, koji je trebao poslužiti samo kao interventna mjera u teškim trenucima, no danas je on gotovo svugdje,a ključno je omogućiti stalnost posla i dostojanstvenu plaću.

Predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP-a Josip Ticaistaknuo je da je Hrvatska na zajedničkom europskom tržištu rada, ali da nismo atraktivni ni za naše građane pa je malo vjerojatno da ćemo privući druge iz drugih zemalja. On smatra da je je potrebno napraviti promjene kojima će Hrvatska moći privući radnu snagu u Hrvatsku te je i zadržati u zemlji.

Upozorio je da su ključni makroekonomski problemi u Hrvatskoj gubitak radne snage, snažni porast socijalnih nejednakosti od 2008. te demografija,a ključnim rješenjem vidi povećanje minimalne plaće te ističe da mladi parovi bez stalnog ugovora o radu odgađaju formiranje obitelji. 

N1
N1
N1
N1
N1