Prije pet godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač

Vijesti 16. stu 201712:05 > 12:07
PIXSELL/Borna Filić

Prije pet godina Haški sud oslobodio je hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Na povratku u Hrvatsku nakon godina provedenih u zatvoru u Scheveningenu, dočekalo ih je više od sto tisuća ljudi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je oslobađajuće presude nakon što je sud odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti, podsjeća 24 sata. Hrvatski generali oslobođeni su krivnje po svim točkama otužnice.

Sudac Theodor Meron, predsjedavatelj Žalbenog vijeća Haškog suda je rekao: “Izričem oslobađajuću presudu i nalažem da se Ante Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu”.

Ante Gotovina je do objave pravomoćne presude imao 2.540 pritvorskih dana, odnosno gotovo sedam godina dok je Mladen Markač imao gotovo 2.060 pritvorskih dana, odnosno nešto više od pet i pol godina.

“Ima Boga!”, bila je prva reakcija uzbuđenog generala Markača.

“Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda”, rekao je general Gotovina mnoštvu koje se okupilo dočekati ih po dolasku u Zagreb.

Mediji u Srbiji odluku Haškog suda o oslobađanju Gotovine i Markača nazvali su skandaloznom i velikom brukom za sud. Pisali su kako su u Hrvatskoj ‘Zločince dočekali kao heroje’ i da je ‘Zločin prošao bez kazne’. U intervjuu za srpski Blic bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte kazala je da je šokirana presudom.